Morile de apă de la Rudăria, mai accesibile în urma unei mobilizări uriașe a 200 de voluntari

Scris de Adriana Mit

Unele dintre cele mai importante atracții turistice din vestul țării sunt morile de apă de la Rudăria. Aflate într-un loc parcă desprins din povești, cu un peisaj pitoresc mirific, în comuna Eftimie Murgu, din județul Caraș-Severin, aceste mori atrag turiști ca un magnet. Anual, sunt vizitate de zeci de mii de persoane curioase să vadă cum se macină făină, la fel ca acum 200 de ani, cu puterea apei.

De altfel, cei care pătrund în incinta morile de apă din Rudăria sunt izbiți de un miros puternic de făină proaspăt măcinată. „Acest miros îmi aduce aminte de copilărie„, spune o turistă, încântată de ce a descoperit în comuna Eftimie Murgu.

În total, pe o lungime de trei kilometri, în sat și în afara lui, de-a lungul cursului apei, pe Cheile Rudăriei, se găsesc 22 de mori de apă. 2o dintre acestea sunt funcționale, astfel că pot fi vizitate și în interior, iar la plecare fiecare turist poate să cumpere făină proaspăt măcinată. Deși sunt o importantă atracție turistică a Banatului, mai sunt multe de făcut pentru ca aceste mori să fie puse în valoare.

Astfel, în acest sfârșit de săptămână, Asociația Acasă în Banat, un ONG din Timișoara, a reușit să mobilizeze peste 200 de voluntari, în cadrul proiectului „Hai la Rudăria!„. În perioada 14 – 16 mai se desfășoară prima etapă a proiectului, în timpul căreia cei implicați au avut ca principală sarcină de a face curățenie în albia râului. Zeci de saci plini cu gunoaie au fost adunați de către voluntari. Primăria se gândește să treacă la amendarea localnicilor, în cazul în care nu vor păstra curat râul pe care se află splendidele mori de apă, unice în Europa de Est.

„În cele două zile de eveniment de până acum au fost implicați peste 200 de voluntari și ne-am ocupat, în primul rând, de ecologizarea întregului râu Rudăria, cât și a celor două canale principale care alimentează morile de apă din sat. Au fost voluntari din Timișoara, din zona noastră a Banatului, apoi au fost câțiva voluntari din mai multe părți din țară, au fost și zece voluntari străini, aflați într-un program de schimb cultural în România și care ni s-au alăturat în cele două zile. Foarte important, s-au implicat și elevii Școlii Bozovici, foarte bine organizați de cadrele didactice, și care au participat în ambele zile și au făcut o mulțime de treabă. Au fost peste 60 de elevi„, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Nici localnicii nu au stat cu mâinile în sân, văzând uriașa mobilizare din satul lor. Astfel, i-au cazat gratuit pe voluntari în „soba” de la drum, au oferit din ce au avut pe acasă pentru prepararea mesei, dar și pentru ca voluntarii să poată interveni la mori. De asemenea, și primăria a oferit sprijin reprezentanților ONG-ului.

Aceasta a fost prima etapă a proiectului. Noi vom continua la sfârșit de iulie și august cu etapa doi și trei. În etapa a doua ne vom ocupa, sper eu, de repararea a patru acoperișuri de mori care necesită intervenție, dar, din păcate, încă nu avem șindrila necesară, vom mai face reparații. Iar în etapa a treia vom face un marcaj extensiv de-a lungul întregului sat, dintr-un capăt în celălalt, cu foarte multe marcaje, în așa fel încât oamenii să știe pe unde, pe ce punte, pe ce cărare pot să ajungă la care moară doresc„, a mai precizat Radu Trifan.

Proiectul „Hai la Rudăria!„, inițiat de Asociația Acasă în Banat, este finanțat de Fundația Orange cu suma de 35.000 lei. Proiectul își propune să transforme Rudăria, așa cum este cunoscută comuna Eftimie Murgu, într-o destinație turistică modernă care să ofere o experiență complexă tuturor turiștilor care ajung aici. Reprezentanții ONG-ului timișorean își doresc și să încurajeze dezvoltarea economică a zonei prin crearea unui brand, „Produs la Rudăria„, și prin comercializarea făinii măcinate aici.

Din păcate, din cele 22 de mori de apă, cel mult șapte sunt vizitate de turiști. Și asta pentru că drumeții nu știu cum să ajungă la celelalte. Asociația Acasă în Banat intenționează și să introducă toate cele 22 de mori de apă în circuit, să le ofere turiștilor posibilitatea de a le vizita pe toate, dar și să facă drumeții pe jos sau cu bicicleta.

În 2019, ONG-ul timișorean a realizat recensământul morilor de apă din Banat, iar în 2020, cu sprijinul Fundației Orange, au fost renovate 12 mori de apă din trei localități din județul Caraș Severin.

 

 

Alte articole din zona de vest

2 comentarii

PARASCHIVA ALBA 16 mai 2021 - 8:07

Mi-e draga Rudaria pana cand voi pleca din lumea asta. Dar , rudarenilor mei , alături de care eu am crescut le-ar fi fost rusine sa vina cineva sa stânga gunoaiele . Unde sunteti Oameni dragi? Au dispărut, asa cum a dispărut omenia, spiritul dr întrajutorare …
asta doare cel mai tare.

Răspuns
MIRICA GH 18 mai 2021 - 16:45

CUNOSC RUDARIA CUNOSC VALEA ALMEJULUI CUNISTEAM OAMENII AICI SI O FATA DE 17 ANII LA LICEUL AGRICOL VERERINAR O MAI TRAI ELENA PRIMA MOARA PE DREAPTA SI PRIMA CASA PE STINGA NM 22 VA DORESC SANATATE SI O SA VIN PE LA RUDARIE CURIND NUMAI BINE SINT HAIDUCUL FLOREA.

Răspuns

Scrie un comentariu