În ținutul morilor de apă, aflat în Banatul Montan, tradițiile au supraviețuit timpului. Este vorba de obiceiuri care au și rolul de a-i uni pe săteni. Iar nu puțini sunt turiștii care aleg să treacă pragul acestor locuri din vestul țării.
În localitatea Eftimie Murgu, fostă Rudăria, ai impresia că ai ajuns în altă lume. O lume în care timpul parcă a stat în loc. Este atât de multă liniște, iar aerul curat și peisajul pitoresc te încarcă cu energie pozitivă. Făina se macină ca acum 200 de ani, în mori puse în funcțiune de puterea apei, ascunse printre peisaje pitorești de poveste.
O altă tradiție care se păstrează de sute de ani în această localitate din județul Caraș-Severin este măsuratul oilor. Un obicei care devine un adevărat motiv de sărbătoare pentru săteni. De regulă, această tradiție are loc primăvara, cel târziu până la sfârșitul lunii mai, după ce proprietarii de oi le-au dus la munte, la stână, unde vor paște iarba până în toamnă.
În acest an, în localitatea Eftimie Murgu, tradiția măsuratului oilor a avut loc sâmbăta trecută și s-a desfășurat pe parcursul întregii zile. În total, în sat mai sunt trei stâne, unde localnicii s-au grupat pentru a duce oile pe timpul verii.
Conform tradiției, în ziua de sâmbătă, proprietarii de oi s-au adunat la stână, aflată pe o pășune din dealurile din apropiere. Aici, fiecare familie și-a muls oile, iar laptele rezultat a fost apoi măsurat cu un băț din lemn gradat, numit bârc. Astfel, în funcție de cantitatea de lapte dată de fiecare turmă, sătenii știu câtă brânză vor primi în vara care urmează.
”Măsuratul oilor este un obicei vechi de când s-au înființat stânele. Oile se măsoară într-o zi de primăvara, de trei ori. Noi ne trezim la ora 04.30, 05.00 pentru a mulge oile. Aici la stână avem un număr de 230 de ori, care sunt deținute de 15 proprietari”, ne-a spus Dumitru Vela, însărcinat să măsoare laptele la una dintre stânele din localitatea Eftimie Murgu.
Obiceiul privind măsuratul oilor se petrece în prezența membrilor familiilor care au oi la stână. Unii sunt ocupați cu respectarea acestei tradiții, iar alții cu prepararea bunătăților pe care le vor servi la final, printre care miel la proțap, brânză prăjită sau cozonac.
În urmă cu câțiva ani, în localitatea Eftimie Murgu erau 12 stâne. Acum numărul lor se ridică doar la trei, după ce mulți dintre săteni au renunțat să mai crească oi.