Locul din România în care se află băi daco-romane spectaculoase, vechi de peste 2.000 de ani FOTO

Scris de Adriana Mit

Într-un colț al României poate fi admirat un loc de-a dreptul spectaculos. Este vorba de băile daco-romane din stațiunea Geoagiu, din județul Hunedoara, care au o vechime de peste 2.000 de ani.

În lumea romană, pe lângă rolul medicinal, curativ și cel legat de igienă, termele aveau o importantă componentă socială și culturală. La Thermae Germisara, complexul de băi termale din Geoagiu, mai pot fi văzute bazinele săpate în stâncă, rețeaua de apeducte, precum și urme ale templelor ridicate de romani în numele zeităților ce patronau izvoarele termale de aici”, informează cei de la Discover Hunedoara.

Se spune că și marele Attila a făcut baie în acest complex de băi termale. La Thermae Germisara sunt vechi de peste 2.000 de ani, iar în acea perioadă reprezentau o locație luxoasă, apreciată de cei bogați.

Băile termale romane Germisara se păstrează aproape în aceeaşi formă ca şi în Antichitate, fiind construite în actuala localitate Geoagiu Băi, într-un promontoriu circular cu diametrul de aproape 100 de metri. Băile au funcţionat în două faze: Germisara şi ulterior Termele Dodonei. Dezgroparea statuilor reprezentându-i pe Esculap şi Egeea stă mărturie vieţii intense din acele timpuri. Aici este atestat şi un templu dedicat Nymphaelor, dar şi depuneri de altare, statui, monede şi obiecte din metal preţios, precum şapte plăcuţe votive din aur.

Accesul este gratuit în acest sit. Bazinele săpate direct în stâncă, pe firul vechiului izvor termal, se pot vizita și pe deasupra și pe interior, printr-un tunel de acces construit la baza colinei calcaroase.

Foto: Discover Hunedoara

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu