Încă 5 mori de apă din Banat au fost renovate cu sprijinul voluntarilor FOTO

Scris de Adriana Mit

Noi minuni făcute de mai mulți voluntari din toată țara care au decis să se implice în cadrul proiectului “Salvăm Morile de Apă”, dezvoltat de Asociația Acasă în Banat și realizat în parteneriat cu Fundația Orange. Astfel, în acest weekend, încă cinci mori de apă, fiecare cu peste 100 de ani vechime, din județul Caraș-Severin au fost renovate.

Acțiunea a avut loc în localitatea Șopotu Vechi, din comuna Dalboșeț, pe teritoriul căreia se află unsprezece mori de apă.

În cele două zile, voluntarii au schimbat două acoperișuri, au reparat pereții din lemn, au refăcut pereții din piatră, au defrișat zona, au eliberat canalul cu apă și au reparat fundația uneia dintre mori. Mai mult, au reușit să repornească un canal de apă ce era colmatat, iar acum, toate morile de pe traseu sunt gata pentru a fi repuse în funcțiune. În total, două mori din piatră și două mori din lemn au fost complet reabilitate, iar o a cincea, Moara din Pietre, a fost pusă în siguranță pentru a opri degradarea și preveni distrugerea ei totală.

De asemenea, voluntarii au realizat și au montat indicatoare pentru ca turiștii ajunși în Șopotu Vechi să poată descoperi și vizita toate cele 11 mori de apă. Traseul marcat se întinde pe circa 2 km și va contribui în mod direct la dezvoltarea turismului cultural în această zonă pitorească a Banatului montan, a informat Asociația Acasă în Banat.

Am avut parte de două zile extrem de grele pentru că s-a lucrat în paralel la patru șantiere. Fiecare moară de apă a avut propriile probleme, a fost nevoie să ne adaptăm și să găsim soluții tehnice cât se poate de practice și de rapide, dar la final, când ne-am tras sufletul, ne-am dat seama că a meritat. Comunitatea a fost foarte implicată și suntem convinși că se vor mândri din nou cu aceste mori de apă, că le vor păstra și le vor folosi, astfel încât să nu se piardă acest meșteșug și această făină minunată, măcinată la moara de apă”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Vă reamintim că în cadrul proiectului derulat de Asociația Acasă în Banat se dorește, cu ajutorul voluntarilor, salvarea patrimoniul mulinologic din județul Caraș Severin și introducea lui într-un circuit turistic. În total, prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”, zece mori de apă din localitățile Gârnic, Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) și Pârvova (comuna Lăpușnicel) își vor recăpăta strălucirea de odinioară și vor fi pregătite să întâmpine turiștii care ajung în aceste minunate sate, ajutând la dezvoltarea economică a comunităților locale cu peste 1.500 de persoane.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu