Tradiții și obiceiuri din Banat, încă păstrate cu sfințenie la Liebling! „Lada cu zestre” a ajuns în comuna timișeană FOTO

Scris de Adriana Mit

Cea mai așteptată competiție a primăverii, „Lada cu zestre”, s-a deschis la începutul lunii aprilie, în județul Timiș.

Festivalul-concurs a ajuns la ediția cu numărul XVII-a și aduce în atenția publicului patrimoniul viu și prețios al județului nostru.

În total, 60 de localități din Timiș s-au înscris în competiția pentru marele premiu al evenimentului, care se desfășoară în șapte centre. După Coșteiu, Liebling este cel de-al doilea centru în care a avut loc Categoria „Zestrea Timișului” a festivalului duminică, 7 aprilie.

Evenimentul s-a desfășurat la Căminul Cultural din Liebling, fiind prezenți pe scenă dansatori, soliști vocali și instrumentiști, meșteșugari, precum și recitatori în grai bănățean. Totul cu scopul de a promova tradițiile și obiceiurile locului. De asemenea, gospodine iscusite au prezentat mâncăruri delicioase, după rețete păstrate cu sfințenie din moși strămoși, cu care au intrat în competiția festivalului la secțiunea gastronomie tradițională.

Astăzi, în localitatea Liebling, pe care o reprezint, are loc un eveniment deosebit, la noi nu a fost niciodată până acum, „Lada cu zestre”. Mai multe comune din tot județul au venit la noi să prezinte diverse spectacole folclorice, soliști instrumentiști, soliști vocali, inclusiv este prezent Ansamblul Banatului. Eu am lucrat în cultură, știu ce înseamnă o festivitate culturală, știu ce înseamnă obiceiurile, tradițiile diverselor localități și, până la urmă, și tradițiile acestui popor. Pentru că dacă noi ca popor, ca națiune, nu ne identificăm prin cultură, prin tradiții, prin obiceiuri, ne autodesființăm. Sunt foarte surprins că foarte mulți copii și tineri de diverse vârste, începând de la șase până la 17 ani dansează, spun poezii în grai bănățean. Doresc să menționez că eu sunt get-beget bănățean, sunt nepotul lui Ceaica Marius, cel mai mare scriitor din grai bănățean din județul Timiș. Eu mi-s născut la Murani, în casa lui, și de-aia am îndrăgit și iubesc tradițiile, folclorul și poezia bănățeană”, ne-a declarat Ioan Munteanu, primarul comunei Liebling.

Accesul este gratuit la toate centrele de desfășurare ale festivalului „Lada cu zestre”. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Alte articole din zona de vest

1 comentarii

escorte247.com 19 aprilie 2024 - 10:10

Ce frumos este sa vedem cum se promoveaza traditiile si obiceiurile noastre locale prin intermediul competitiei „Lada cu zestre”. Este mandrie pentru judetul Timis sa gazduiasca acest festival si sa fie in atentia publicului cu asteptari mari in fiecare primavara. Este inedit faptul ca 60 de localitati participa la competitie si isi aduc laudele in fata juriului pentru marea trofeu. Felicitari localitatii Liebling pentru organizarea exemplara a evenimentului de duminica, 7 aprilie si pentru ca a reusit sa isi prezinte cu mandrie dansul, solisti si mestesugari, dar si mancarurile traditionale delicioase. Este important sa respectam si sa pastram mostenirea culturala a stramosilor nostri si sa o transmitem mai departe prin aceste manifestari de promovare si implicare. De asemenea, trebuie sa multumim si Primariei comunei Liebling, care a sprijinit si sustinut organizarea acestui eveniment de amploare. Sper ca „Lada cu zestre” sa continue sa fie o traditie tare iubita de toti banatenii si ii invit pe toti sa participe cu drag la manifestarile urmatoare in celelalte centre din judetul Timis. Felicitari si multumiri organizatorilor si juriului pentru efortul depus si pentru dezvoltarea si promovarea culturii si traditiilor banatene!

Răspuns

Scrie un comentariu