Și România are Meteora ei! Grădina Zmeilor, locul fabulos încărcat de legende FOTO

Scris de Adriana Mit

În România se află un loc deosebit, asemănător cu celebra Meteora din Grecia, dacă este admirat de la înălțime. Este vorba de Grădina Zmeilor, din județul Sălaj, niște stânci despre care se spune că ar prinde viață.

Grădina Zmeilor reprezintă, de fapt, mai multe stânci cu forme ciudate, ascunse într-o pădure de la marginea localității Gâlgău Almașului.

Grădina Zmeilor este o arie protejată de interes național, situată în comuna Bălan. Arealul „Grădina Zmeilor” cuprinde un ansamblu neregulat de stânci, formațiuni geologice bizare, formate prin acțiunea înghețului-dezghețului, a vântului, a apei și a proceselor gravitaționale, formațiuni ce au fost denumite generic: Fata Cătănii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul și Sfinxul.

De Grădina Zmeilor sunt legate două legende. Prima spune că o frumoasă fată care trăia pe aceste meleaguri era îndrăgostită de un soldat. Mama vitregă a fetei nu era de acord cu dragostea lor și a blestemat-o pe aceasta. Astfel, fata s-a transformat în stană de piatră. Formațiunea stâncoasă care a inspirat această legendă nu mai există, fiind distrusă de inundațiile din anul 1973.

Potrivit celei de-a doua legende, zona era casa unor zmei care furau fetele oamenilor. Într-o zi, unul dintre ei a furat soarele de pe cer, însă un voinic a decis să îi înfrunte. După ce l-a învins, a găsit soarele şi l-a aruncat sus pe cer. Ceilalţi zmei au venit să îl ajute, dar au fost orbiţi de strălucirea neaşteptată. În acelaşi timp, una dintre fetele eliberate a rostit asupra lor o vrajă, iar zmeii au rămas acolo, transformaţi în stane de piatră.

În cazul în care vă hotărâți să vizitați Grădina Zmeilor, la o distanță de aproximativ zece kilometri se află și Grădina Botanică Jibou, despre care se spune că ar fi cea mai frumoasă din România.

Dacă nu știți cum să ajungeți la acest obiectiv sau nu aveți cu ce, din Timișoara și din Arad se organizează frecvent excursii de către Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din România.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu