Gara din Băile Herculane, cea mai frumoasă stație CFR din România, va fi reabilitată FOTO

Scris de Adriana Mit

Cea mai frumoasă stație CFR din România revine la strălucirea de odinioară. Sucursala Regională de Căi Ferate Timișoara a scos la licitație, în această săptămână, proiectarea și execuția lucrărilor privind modernizarea și reabilitarea gării din Băile Herculane, județul Caraș-Severin, monument istoric.

În prezent, stația de cale ferată Băile Herculane nu se ridică la standardele de interoperabilitate impuse transportului feroviar de călători, prezentând o serie de carențe în ceea ce privește confortul, accesibilitatea, precum și exploatarea acesteia. Achiziția are ca scop principal îmbunătăţirea condiţiilor de exploatare în staţie şi furnizarea de servicii de calitate pentru călători, prin aducerea staţiei la parametrii de funcţionare care să respecte normele de exploatare interne, internaţionale şi europene, în domeniul feroviar, care constau în: reabilitarea clădirii principale existente monument istoric, ce presupune lucrări de consolidare recomandate de expertul tehnic, în scopul refuncționalizării și modernizării clădirii și refacerii instalațiilor aferente”, aflăm din anunțul de participare la licitație.

Durata contractului va fi de 86 de luni, dintre care nouă luni proiectarea, 17 luni execuția și 60 de luni reprezintă perioada de garanție. Proiectul este finanțat din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare – Programe finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), aferent cadrului financiar 2021-2027.

Valoarea estimată a contractului se ridică la 17,7 milioane de lei, fără TVA.

Gara este localizată la intrarea în stațiunea Băile Herculane, pe drumul european E70. În anul 1879 s-a deschis calea ferată Timișoara – Orșova. Gara din Băile Herculane a fost inaugurată la data de 20 mai 1878. Astfel, stațiunea de pe Valea Cernei a devenit accesibilă și pe calea ferată. Așadar, în anii următori s-a observat o creștere a fluxului de vizitatori.

Clădirea centrală a gării este construită în stil baroc, fiind flancată de-a lungul peronului de coloane în stil roman. Acestea sunt îmbrăcate în liane ce urcă pe un grătar ce susține un plafon de vegetație care oferă călătorilor o plăcută senzație de armonie cu peisajul pitoresc din jur.

Corpul central are ca element caracteristic o cupolă maiestuoasă, sprijinită de două coloane, printre care trecând ai impresia că pătrunzi într-o catedrală. În interior, cupola este împodobită cu reprezentări ale unor personaje mitologice, dintre care se remarcă legendarul erou Hercules.

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu