FOTO Lume de basm în Banatul Montan, în culorile toamnei. Lacul Ochiul Beiului, locul care vindecă depresia

Scris de Adriana Mit

Printre cele mai frumoase atracții naturale din România, nu doar din Banatul Montan, se numără Lacul Ochiul Beiului. Turiștii nu au cum să nu se îndrăgostească de acest loc parcă desprins din povești, care este mai spectaculos ca niciodată în culorile toamnei. De altfel, potrivit legendelor, lacul ar fi unul magic, care vindecă inclusiv depresia.

Lacul Ochiul Beiului, aflat în mijlocul pădurii, îi surprinde pe drumeți prin culoarea turcoaz, ireal de frumoasă. Mai precis, lacul se găsește în județul Caraș-Severin, în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița. Este un lac carstic care are o suprafață de 284 mp și o adâncime maximă de 3,6 metri. Lacul are forma unui ochi, de aici și numele de Ochiul Beiului, iar apa este foarte curată, astfel că pot fi admirați păstrăvii în timp ce înoată.

Interesant este faptul că lacul Ochiul Beiului nu îngheață niciodată. Și asta pentru că este alimentat constant de un izvor carstic subteran. Mai precis, lacul are o temperatură constantă între 4 și 8 grade Celsius.

La acest obiectiv turistic se ajunge foarte ușor. Puteți lăsa mașina lângă păstrăvăria din Valea Bei, iar de acolo mai aveți de mers pe jos aproximativ 30 de minute, urmând un traseu accesibil realizat pe marginea râului Beiu. În timpul plimbării veți descoperi o mulțime de cascade și vă puteți încânta privirile cu un peisaj pitoresc de toamnă.

La câțiva zeci de metri de o salbă de cascade, poate fi observat Lacul Ochiul Beiului, care atrage atenția datorită culorii turcoaz, care te duce imediat cu gândul la un mini-ocean.

În jurul Lacului Ochiul Beiului se învârt și mai multe legende, iar localnicii spun că ar fi fermecat. Potrivit unei legende, în noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului, iar în jurul lacului se strâng ielele, care vrăjesc flăcării. Acestea încep să înoate, dansează și cântă.

Mai mult, se crede că Lacul Ochiul Beiului ar alunga inclusiv depresia și tristețea, datorită frumuseții sale, fiind înconjurat de o pădure de brazi. Se spune că dacă petreci măcar câteva minute pe marginea acestui lac, în mijlocul naturii, uiți de stres și griji, astfel că te întorci mai relaxat din drumeție.

Lacul Ochiul Beiului este monument al naturii, fiind protejat prin lege, motiv pentru care și scăldatul în el este interzis. Persoanele care se aventurează să facă asta riscă amenzi uriașe.

Dacă sunteți pasionați de drumeții în natură, Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din vestul țării, organizează excursii frecvent din Timișoara și din Arad.

 

 

 

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu