La Montessori Haus Timișoara, o școală privată cu predare în limba germană, elevii au parte de un sfârșit de an școlar inedit.
Așadar, toți copiii înscriși în cadrul unității de învățământ, de la grădiniță și până la liceu, scapă în ultimele două săptămâni de școală de teze și examene. În schimb, aceștia participă la o serie de activități menite să le dezvolte creativitatea, pentru a-i relaxa după un an școlar aglomerat.
Astfel, elevii și-au pus imaginația la treabă și au confecționat brățări, magneți, mingi antistres, brelocuri, bombe și sare de baie sau ceaiuri din plante. De asemenea, unii copii au pictat pietre sau felii din lemn, iar operele rezultate le-au scos la vânzare. Totodată, cei mai mici dintre copii, de grădiniță, au realizat, cu ajutorul pedagogilor, siropuri și gemuri.
Toate acestea au fost expuse, marți, pe mese și pe pături întinse pe jos, în cadrul unui târg cu vânzare organizat în aer liber la Domeniul Herneacova. Clienți au fost părinții, aceștia fiind așteptați cu clătite, pizza, limonadă și biscuiți, preparate, de asemenea, tot de către copii.
Acest eveniment, intitulat Sommerfest, este unul cu tradiție și marchează sfârșitul anului școlar la Montessori Haus Timișoara.
„Această sărbătoare, care a devenit tradiție, a fost lansată acum aproximativ zece ani de către un grup de fetițe care a început să creeze. La un moment dat, au dorit să-și vândă creațiile și au făcut o mică firmă, cu denumire, cu ștampilă, aveau facturier, își făceau reclamă și chiar au avut succes. La momentul respectiv, părinții copiilor de grădiniță au considerat că nu este ceva ce ar trebui să se întâmple în școli. Ca urmare, am zis să facem într-un cadru organizat, ca acești copii să-și poată realiza visul. Și din an în an a devenit tot mai mare târgul nostru. Sunt mai multe aspecte pe care le urmărim. În primul rând, să le dezvoltăm creativitatea, motricitatea, coordonarea, după care este, de fapt, o lecție de educație financiară aplicată. Copiii învață ce înseamnă materie primă, ce înseamnă mâna de lucru și fac totul practic. Este un târg cu de toate și este foarte binevenit, pentru că în ultima lună copiii sunt chiar obosiți și au nevoie să facă altceva”, a explicat Laura Caraiman,fondatorul Montessori Haus Timișoara.
În cadrul evenimentului organizat la sfârșitul anului școlar, pe lângă târgul cu vânzare, programul a inclus și ateliere de pictură pe pietre, ateliere de pictură pe față, momente de dans, două finale sportive, precum și o licitație în cadrul căreia cinci tablouri realizate de copii au fost vândute.
O parte din banii adunați din vânzarea produselor create de copii ajung la un orfelinat, iar restul sunt folosiți pentru dotarea sălilor.
„Cu acest eveniment se și încheie anul școlar. Miercuri mai sunt activități de gospodărit în săli. Efectiv, copiii își fac curățenie, își duc lucrușoarele acasă, pregătesc sala pentru vară”, a precizat Laura Caraiman.
Sistemul educațional alternativ Montessori s-a dovedit și în România a fi unul de succes. Aici se pune accent nu doar pe dezvoltarea cognitivă a preșcolarilor și a elevilor, ci și pe cea socială și emoțională. Copilul și implicit nevoile lui individuale, stau mereu în centrul atenției adultului pedagog Montessori. Deși abordarea elevilor este diferită, rezultatele obținute la examene sunt printre cele mai bune din județul Timiș.