O nouă atracție în Timiș! Punctul Muzeul de la Parța, deschis pentru elevi

Scris de Adriana Mit

Județul Timiș are o nouă atracție turistică. Muzeul Național al Banatului sărbătorește Ziua Națională a Culturii
integrând Punctul Muzeal de la Parța în circuitul educațional.

În spiritul sărbătoririi Zilei Naționale a Culturii, Muzeul Național al Banatului (MNaB) anunță integrarea Punctului Muzeal de la Parța în programul educațional școlar. Astfel, primul eveniment va avea loc în data de 15 ianuarie, la ora 13:00. Acest pas semnificativ facilitează vizitele organizate pentru grupurile de elevi și desfășurarea unor ateliere interactive, alături de specialiștii MNaB, pentru a descoperi Sanctuarul Neolitic de la Parța, un monument arheologic distinctiv nu numai în peisajul cultural național, ci și în cel european și internațional, cu o valoare inestimabilă”, a informat Muzeul Național al Banatului.

Având o vechime de peste 7.000 de ani, Sanctuarul Neolitic de la Parța reprezintă un sit arheologic remarcabil, datorită complexității și integrității artefactelor descoperite aici. Printre cele mai impresionante descoperiri se numără grupul statuar de aproximativ 2 metri înălțime, dintr-un singur bloc, reprezentând două siluete, dintre care una feminină și alta având cap de taur. Această piesă centrală a străvechiului templu de la Parța, replicată în punctul muzeal, subliniază importanța ritualurilor care aveau loc în încăperea sacră, accesibilă doar celor inițiați.

Un aspect fascinant al sanctuarului este orificiul din peretele vestic, prin care lumina soarelui pătrundea doar în două zile ale anului, la echinocții, evidențiindu-se astfel importanța sa în cadrul practicilor și credințelor neolitice.

Punctul muzeal Parța este situat într-o zonă cu un bogat potențial arheologic, străbătută de râul Timiș, în apropierea satului Parța din județul Timiș. Descoperirile din acest sit, cunoscute încă din secolul al XIX-lea, au fost intensificate prin săpături sistematice începute în 1931 și coordonate mai târziu de cunoscutul arheolog Dr. Gheorghe Lazarovici. Cercetările au revelat nu doar existența sanctuarului vechi de 7000 de ani, dar și a unor structuri arhitecturale complexe, precum și vestigii ale culturii Banatului și Tiszapolgar.

Prin integrarea Punctului Muzeal de la Parța în circuitul educațional, MNaB va oferi, de asemenea, cu tiltu gratuit, ateliere educative pentru elevi, încurajând astfel tinerii să descopere și să înțeleagă importanța acestui sit arheologic excepțional, cât și a perioadei din care face parte. Vizitarea muzeului se va face doar prin programare prealabilă, pentru a asigura o experiență de învățare de înaltă calitate pentru grupurile organizate. Pentru mai multe informații și programări, vă rugăm să contactați Muzeul Național al Banatului: contact@mnab.ro”, a transmis instituția.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu