Sărbătoarea lampioanelor la o școală din Timișoara, de Sfântul Martin FOTO

Scris de Adriana Mit

Eveniment inedit la o școală privată din Timișoara, astăzi. Toți cei aproape 200 de elevi ai Montessori Haus Timișoara, o unitate de învățământ cu predare în limba germană, l-au sărbătorit pe Sfântul Martin.

Astfel, copiii, ajutați de părinți, și-au folosit imaginația pentru a realiza tot felul de lampioane colorate. Dascălii i-au învățat cântece specifice de Sfântul Martin, iar astăzi, la școală, au mers din clasă în clasă pentru a vesti această sărbătoare a luminii.

În fiecare an, la data de 11 noiembrie, noi îl sărbătorim pe Sfântul Martin. Sfântul Martin a fost un personaj istoric. De fapt, este o sărbătoare prin care se duce lumină și se împart obiecte. În anii precedenți, obișnuiam să mergem cu lampioanele pe străzile orașului, să împărțim pâine caldă și să cântăm pe stradă. Ideea este să împarți din lumina sufletului tău”, ne-a explicat Laura Caraiman, fondatorul Montessori Haus Timișoara.

Sfântul Martin a fost un fiu de soldat roman, astfel că și el a fost obligat să se înroleze în armată. În drumurile sale, Sfântul Martin a cunoscut primii creștini, de la care a învățat cum să fie generos.

Legenda pe care o povestim noi copiilor este că la intrarea într-un oraș, la poartă era un cerșetor. Era iarnă și frig, iar Sfântul Martin călărea. S-a dat jos, și-a împărțit mantia în două și i-a dat jumătate din pâinea lui acelui cerșetor. Pentru gestul său a fost pedepsit și a ajuns la închisoare. În final, el a renunțat să fie soldat și a devenit preot creștin”, ne-a spus Laura Caraiman.

Sistemul educațional alternativ Montessori s-a dovedit și în România a fi unul de succes. Aici se pune accent nu doar pe dezvoltarea cognitivă a preșcolarilor și a elevilor, ci și pe cea socială și emoțională. Copilul și implicit nevoile lui individuale, stau mereu în centrul atenției adultului pedagog Montessori. Deși abordarea elevilor este diferită, rezultatele obținute la examene sunt printre cele mai bune din județul Timiș.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu