Fabulos! Stelele și planetele, proiectate în planetariul de la Universitatea de Vest din Timișoara

Scris de Adriana Mit

Persoanele care sunt curioase să descopere sistemul solar sunt așteptate să treacă pragul Universității de Vest din Timișoara.

În urma unei investiții de 100.000 euro, planetariul din cadrul instituției a fost modernizat și dotat cu echipamente de ultimă generație. Mai precis, începând cu luna februarie a anului 2024, funcționează alături de proiectorul ZKP-1 și un proiector digital 4K performant.  

Planetariul se află în grija Facultății de Fizică și are forma unui cilindru cu un diametru de șase metri și înălțime de 1,2 metri. Deasupra se găsește cupola de proiecție ce dezvăluie luna, stelele, planetele, constelațiile, Polul Nord.

Pot să schimb, cu acest nou proiector achiziționat, poziția pe planetă oriunde doresc. Putem merge în orașul Melbourne din Australia, să vedem cum arată cerul de acolo. Putem să ne mutăm în timp oriunde dorim. Trecut, prezent, viitor, orice punct pe planetă, precum și diverse obiecte mesie. Până la jumătatea secolului 19 nu se știa ce sunt; erau puncte luminoase pe cer care nu aveau tiparul cunoscut al unor stele, abia recent s-a constatat că acelea sunt alte galaxii”, a explicat Florin Secoșan, coordonatorul planetariului.

Planetariul Universității de Vest din Timișoara și-a deschis porțile la data de 1 ianuarie 1964, fiind primul planetariu din România. Construirea acestui planetariu, ca și construirea Observatorului Astronomic din Timișoara precum și a Observatorului Seismologic din Timișoara, au fost posibile datorită eforturilor depuse de către Ioan Curea, primul rector al Universității din Timișoara, care s-a transformat ulterior în Universitatea de Vest din Timișoara.

Planetariul poate fi vizitat gratuit în baza înscrierii pe formularul disponibil pe site!

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu