FOTO Transalpina, asaltată de turiști. Peisaje pitorești și mese tradiționale la stână pe cea mai înaltă șosea din România

Scris de Adriana Mit

Iubitorii de natură pot avea parte de un weekend de vis în cazul în care aleg să se plimbe pe Transalpina, în această perioadă. Cea mai înaltă șosea din România oferă vizitatorilor peisaje pitorești, parcă desprinse din basme, în inima munților.

Transalpina s-a redeschis circulației rutiere la data de 1 iunie. Imediat, spectaculoasa șosea a fost luată cu asalt de șoferi, motocicliști sau bicicliști, dornici să se bucure de aer curat de munte, într-o zonă pitorească a României. La mijloc de vară, numărul turiștilor care aleg să viziteze Transalpina este impresionant.

Drumul național din Munții Parâng are o lungime de 148 de kilometri și face legătura între orașele Novaci, din județul Gorj, și Sebeș, din județul Alba. Dacă sunteți din vestul țării, puteți urca pe Transalpina din Sebeș. După o porțiune de drum prin pădure, apare un prim lac de acumulare, la marginea căruia puteți opri pentru a imortaliza fotografii de poveste sau chiar pentru a savura mure.

Urmează Barajul Tău, de la Lacul Tăul Bistra, spectaculos prin forma sa de dublu arc, iar apoi Barajul Oașa, situat la o înălțime de 1.255 metri, unde puteți servi plăcinte pe lespede. În imediata apropiere, se află și Mănăstirea Oașa, lângă lacul de acumulare Oașa, o oază de liniște și relaxare.

Însă partea cea mai spectaculoasă a Transalpinei este cuprinsă între Obârșia Lotrului și Rânca, pe o lungime de peste 30 de kilometri. Și asta pentru că șoseaua are altitudinea cea mai mare pe o porțiune de aproximativ 20 de kilometri, în județul Vâlcea. Mai precis, pe această bucată, Transalpina se prezintă ca o „șosea de creastă”, trecând la mică depărtare de patru vârfuri care au o înălțime de peste 2.000 de metri.

Un obiectiv turistic de neratat este Stâna Ștefanu. Aici, turiștii sunt așteptați cu mâncare ca la stână, precum bulzul sau tocănița de oaie. Gazdele sunt foarte primitoare, așa că au pregătit și câteva cojoace pentru turiștii dornici să se fotografieze cu ele. Mai mult, la această stâna a fost amenajat și un mic muzeu de ii și obiecte tradiționale. Tot de la Stâna Ștefanu vizitatorii pot cumpăra produse locale, precum brânză, cârnați, siropuri sau țuică.

Punctul cel mai înalt al Transalpinei este în Pasul Urdele, la 2.145 de metri. Pe toată această lungime, turiștii pot face o mulțime de opriri pentru a realiza fotografii de-a dreptul spectaculoase cu peisajele montane pitorești.

În total, Transalpina străbate patru județe, Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba, traversând Munții Parâng de la sud la nord.

În cazul în care nu aveți cu ce să ajungeți pe Transalpina sau doriți să vă bucurați de experiențe minunate în mijlocul naturii, Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din România, organizează excursii frecvent din Timișoara și din Arad.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu