După Primăria Timișoara, și Universitatea de Vest vrea să preia observatorul astronomic

Scris de Adriana Mit

După ce ani de zile a fost lăsat în paragină, brusc instituții importante din Timișoara au început să se arate interesate de a administra observatorul astronomic și de a-l pune în valoare. Vă reamintim că, în prezent, observatorul astronomic, aflat în zona Bălcescu, este în proprietatea statului român, fiind administrat de Academia Română – Filiala Timișoara, care nu are bani pentru a investi în el.

Săptămâna trecută, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a anunțat că municipalitatea a început să facă primele demersuri cu scopul de a-l trece  în patrimoniul său, pentru a-l putea pune în valoare. Astăzi, și-a arătat această intenție și Universitatea de Vest din Timișoara.

Universitatea de Vest din Timișoara are capacitatea, resursele materiale și mai ales resursele umane necesare repunerii în circuit a unui astfel de obiectiv. Acesta ar putea sa devină locul în care sute de studenți, de la fizică, matematică și geografie, în cadrul disciplinelor de specialitate, dar și din alte domenii, în cadrul disciplinelor complementare, ar putea sa beneficieze de o infrastructură experimentală adusă la zi, dar și locul în care mii de elevi, în special din Timișoara și din județul Timiș, ar putea sa beneficieze de vizite ghidate într-un viitor centru integrat de astronomie (observator astronomic, planetariu, săli de proiecție și săli de conferințe), ori locul în care mii de timișoreni ar putea să se relaxeze prin deschiderea parcului către aceștia, în linia binecunoscută a rolului asumat de UVT în comunitate, la fel cum s-a întâmplat cu parcul din Bulevardul V. Pârvan nr 4 sau parcul din spațiul Oituz”, a transmis Universitatea de Vest din Timișoara.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu