Unul dintre cele mai emoționante momente care au avut loc în timpul Revoluției Române din Decembrie 1989, la Timișoara, a fost acela în care mulțimea adunată în centrul orașului a fost încurajată să scandeze „Există Dumnezeu” și să rostească rugăciunea „Tatăl Nostru”. Peste 100.000 de suflete s-au pus în genunchi, s-au întors cu fața spre Catedrala Mitropolitană și au rostit această rugăciune.
Acest moment s-a petrecut în data de 22 decembrie 1989, imediat după ce la Timișoara a ajuns vestea că Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit cu un elicopter. Pastorul Petru Dugulescu a fost cel care a dorit să urce în balconul Operei și să le vorbească manifestanților despre sărbătoarea de Crăciun, iar apoi i-a îndemnat să se roage. De menționat că, și în zilele dinainte de 22 decembrie, mulțimea s-a întors către Dumnezeu pentru a se ruga și a rosti „Tatăl Nostru”.
„A fost ceva fenomenal pentru că începutul Revoluției, spunea tatăl meu, scânteia care s-a aprins a fost una spirituală, a fost una creștină, după aceea s-a declanșat și s-a mutat într-un protest față de regimul comunist și o Revoluție. Bineînțeles că impropriu este numită Revoluție, pentru că o Revoluție este exact faptul că o clasă de oameni cu arme luptă împotriva unei alte clase de oameni cu arme. Ori, românii noștri au avut mâinile goale. Efectiv au fost în fața unei armate care la început a fost împotriva poporului și a început să-i împuște pe oameni. Dar Dumnezeu a fost cel care a eliberat de fapt țara noastră de această represiune comunistă„, ne-a declarat Ligia Dugulescu, fiica pastorului Petru Dugulescu, care avea 19 ani în 1989. Pastorul timișorean a murit în urmă cu câțiva ani, în urma unui infarct.
Ligia Dugulescu își amintește că, pe data de 21 decembrie, unul dintre cei care au luat cuvântul în balconul clădirii Operei a rugat un preot sau un pastor din mulțime să vină alături de el pentru a le vorbi manifestanților despre însemnătatea sărbătorii de Crăciun.
„Noi, în toți acei ani de comunism, nu am avut voie să sărbătorim Crăciunul, Ceaușescu se referea la Moș Gerilă, se numeau sărbători de iarnă, nu mai aveai voie să vorbești despre nașterea Domnului Iisus. Și cineva de la balconul Operei a provocat în mulțime că dacă este un pastor sau un preot care ar vrea să vină și să se adreseze poporului și să ne vorbească despre Nașterea Mântuitorului, îl așteptăm, dar nu credem că se va veni cineva care să facă asta pentru că, din păcate, cei mai mulți sunt vânduți regimului comunist. Și atunci tatăl meu a fost cel care a trimis un bilet și a spus „eu vreau să vin să vorbesc oamenilor despre Nașterea Mântuitorului„, ne-a spus Ligia Dugulescu.
Era deja seara târziu când Petru Dugulescu a fost sunat, acasă fiind, pentru a fi informat că poate să vină să vorbească mulțimii din balconul Operei. Astfel, a doua zi, pastorul timișorean a luat cuvântul în fața celor peste 100.000 de oameni adunați în centrul orașului.
„Recunosc că am început să mă tem pentru viața lui. De câteva ori au avut tentative să-l omoare, fiind pastor în regimul comunist, în timpul copilăriei mele. Și teama cea mai mare a vieții mele era că o să-l ucidă, iar eu nu am vrut ca el să meargă acolo. A doua zi dimineața mi-a spus că „nu poți să mă oprești, orice s-ar întâmpla eu trebuie să merg pentru că în țara noastră acum se scrie istorie și noi suntem parte din această istorie”. Chiar când aștepta să ia cuvântul și să vorbească, s-a aflat vestea că Ceaușescu se urcase în elicopter să fugă din București după ce a avut acel discurs când oamenii l-au huiduit. Atunci, pentru prima oară a fost acel eveniment care va rămâne în istorie, când în Piața Operei, unde erau peste 100.000 de oameni, tatăl meu a luat cuvântul și a spus, după 40 de ani de comunism, că Dumnezeu există. Și în acel moment, toată mulțimea a început să scandeze „Există Dumnezeu! Există Dumnezeu”. A fost un moment unic în istorie, am realizat cu toții că toată teoria comunistă și ateistă nu au reușit să-l scoată pe Dumnezeu din inima oamenilor. Și atunci tatăl meu a spus că vrea să rostească împreună cu ei rugăciunea „Tatăl Nostru”. Atunci oamenii s-au întors cu fața către catedrală și au îngenunchiat. A fost un eveniment extraordinar”, ne-a spus Ligia Dugulescu.
Fiica pastorului Petru Dugulescu consideră că, la 31 de ani de la Revoluția Română, „este mai important ca oricând să nu ne pierdem acea libertate câștigată cu prețul vieții și să fim atenți, să respectăm valorile pentru care acei oameni au murit, în special tineri au murit în Decembrie 1989″.
Momentul în care se rostește „Tatăl Nostru„ în Piața Operei poate fi urmărit de la minutul 1.
2 comentarii
Există Dumnezeu !!!!
Dumnezeu să binecuvînteze viața pe pământ!!!!
Amin!!!!
Dumnezeu există!
Dumnezeu este cu noi popoarele pămîntului!
Doar că guvernează satană, o să vină mare urgie pe pământ o să ne rugăm mai bine să murim decât să trăim să fim alături de tatăl nostru din cerurii, la conducerea statelor sunt numai oamenii răi aleși de diavolul care guvernează numai după placul lui iuda.
Scriu aceste rânduri cu părere de rău amin!!!!