Medic timișorean, despre post: „Contribuie la scăderea în greutate”

Scris de Adriana Mit

Sfaturi utile sunt oferite de către un medic din Timișoara tuturor persoanelor care doresc să țină postului Paștelui, care a început de câteva zile. Astfel, Natalia Horobet-Rahova, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, spune că postul ne ajută să slăbim.

Postul alimentar este cunoscut de mii de ani de către oameni și ținut cu diverse motivații, de la dimensiunea religioasă până la cea de menținere a sănătății sau de detoxifiere a organismului. Important este ca alimentele pe care alegem să le consumăm să includă macronutrienți și micronutrienți într-o proporție adecvată necesarului caloric. În categoria macronutrienților întâlnim proteinele, glucidele și lipidele, iar în cea a micronutrienților, vitaminele și mineralele. Postul ca regim poate reprezenta o restricție alimentară binevenită pentru organism – ajută la controlul zahărului din sânge prin reducerea rezistenței la insulină, contribuie la scăderea în greutate prin limitarea aportului de calorii, contribuie la stimularea metabolismului (arderi), reduce tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor și nivelul de colesterol, toate astea în condițiile în care alegem judicios preparatele alimentare consumate în această perioadă”, afirmă medicul timișorean.

Totuși, nu este bine ca toate persoanele să țină post. Acest regim nu este recomandat gravidelor și mamelor care alăptează, din cauză că alimentația lor nu trebuie să fie lipsită de nutrienți. Pacienții care suferă de TBC, diabet zaharat și boli metabolice, anemii, boli psihice, persoanele în vârstă nu ar trebui să țină post mai mult de 5 zile. De asemenea, nici copiii și adolescenții nu ar trebui să țină post, deoarece sunt în perioada de creștere, când organismul are nevoie de minerale, vitamine și macronutrienti pentru a se dezvolta.

Medicul oferă și câteva recomandări dietetice pentru post.

Mănâncă puțin și des – este recomandat să avem 3 mese pe zi și 2 gustări; trebuie introduse în meniul zilnic proteine vegetale, cum sunt fasolea boabe, ciupercile, mazărea, năutul, lintea, soia și fructele oleaginoase (alune, nuci, migdale); evitați să cumpărați produse procesate cum sunt mezelurile de post, pateul vegetal, foietajul de post, covrigeii de post, deoarece sunt bogate caloric, dar și în aditivi și coloranți alimentari; consumați cât mai multe fructe și legume crude; faceţi mișcare 150 min/săptămână și nu uitaţi să vă hidrataţi corespunzător; evitaţi excesul de alimente cu conținut crescut de glucide (pâine, cartofi, paste făinoase, orez, fructe deshidratate) care predispun la exces ponderal şi cresc glicemia la persoanele cu diabet zaharat; evitaţi alimentele prăjite; consumaţi zilnic ciorbe sau supe cremă”, a explicat Natalia Horobet-Rahota.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu