În caz de incident nuclear, Timișul are peste un milion de comprimate cu iod

Scris de Adriana Mit

Ministrul Sănătății a distribuit, astăzi, Direcției de Sănătate Publică Timiș peste un milion de comprimate cu iod. Aceste pastile se pot utiliza în cazul unui incident nuclear.

În cursul zilei de astăzi, 24 martie, Direcția de Sănătate Publică Timiș a recepționat și depozitat 1.036.000 de comprimate cu iod, distribuite de către Ministerul Sănătății. Medicamentele se administrează doar în caz de contaminare radioactivă, după o schemă prestabilită de medici. Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca o serie de afecțiuni și efecte secundare”, a informat DSP Timiș.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, vrea ca medicamentele să ajungă la oameni astfel încât fiecare să le aibă la îndemână în cazul unui pericol nuclear. Asta în condițiile în care, în contextul războiului dintre Ucraina și Rusia, s-a vorbit inclusiv despre posibilitatea utilizării armelor nucleare.

În cazul unui atac nuclear, pericolul cel mai mare este în primele ore după detonare, pentru că atunci se emite cel mai mare nivel de radiații, astfel că trebuie luate şi pastilele.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu