Odată cu venirea primăverii, persoanele mai sensibile se confruntă cu o serie de alergii din cauza polenului din pomii înfloriți. Bianca Matiș, medic primar alergologie și imunologie clinică în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, semnalează că incidența bolilor legate de expunerea la polen s-a mărit considerabil în ultimii zece ani.
„Incidența bolilor alergice legate de expunerea la polen s-a mărit considerabil în ultimii zece ani, din cauza creșterii ratelor de sensibilizare. Unele specii invazive prezintă riscuri pentru sănătate, fiind necesare măsuri speciale de îngrijire a terenurilor, de întreținere a zonelor publice sau de eradicare, de exemplu ambrozia, precum și o mai bună informare a publicului. Teoretic, expunerea la polen este sezonieră, calendarele polinice fiind suficiente în trecut pentru a cunoaște perioadele exacte. Modificările climatice determină însă o monitorizare continuă a polenizării vegetației. Astfel, concentrația și tipul de polen dintr-o anumită zonă variază odată cu apariția fenomenelor meteorologice extreme, de exemplu furtunile, care predispun la o polenizare la distanțe mult mai mari decât în mod normal. Temperaturile tot mai ridicate au dus, de asemenea, la o creștere a concentrației de polen în anumite zone și s-a constatat avansarea înfloririi primăvara cu aproximativ 10 zile și prelungirea polenizării în toamnă cu peste 15 zile. Expunerea la emisii mari de CO2 în condiții experimentale a dovedit o concentrație mai ridicată de polen în orașe decât la țară”, a explicat Bianca Matiș.
De asemenea, medicul timișorean spune că cel mai alergenic polen de pomi este cel produs de mesteacăn.
„Cel mai alergenic polen de pomi este cel produs de mesteacăn, făcându-și apariția în țara noastră încă de la începutul lunii aprilie și este prezent timp de 6 – 8 săptămâni; concentrația maximă de polen este atinsă la 1 – 3 săptămâni de la apariția polenului. Popularitatea sa ca plantă ornamentală, iubit de peisagiști, a determinat o creștere semnificativă a sensibilizării alergice la acest alergen. Cunoașterea sezonului de polen și a perioadelor de vârf de polen ajută la prevenirea expunerii, dar și la alegerea medicației optime pentru pacienții sensibilizați care prezintă simptome de severitate strict legată de cantitatea și tipul de polen la care sunt expuși”, a afirmat Bianca Matiș.