Semeringul Bănățean, atracția principală a Banatului Montan

Turiștii se pot plimba cu trenul și în această vară pe cea mai veche cale ferată de munte din România. Este vorba de calea ferată Oravița-Anina, supranumită și Semeringul Bănățean, care a fost dată în funcțiune la 15 decembrie 1863.

Drumeții trebuie să știe că circulă un singur tren, zilnic, cu plecare la ora 11.15 din Oravița și întoarcere la 14.40 de la Anina.

Denumită şi ‘Semeringul bănăţean’, ea este cea mai frumoasă şi spectaculoasă linie ferată de munte din sud-estul Europei. ‘Drumul de fier’ are 14 tunele săpate în stânca muntelui şi 10 viaducte peste văi adânci. Cu o lungime de 33,4 km, bătrâna cale ferată urcă de la 218 m altitudine (Oraviţa) la 558 m (Anina), cu o diferenţă de nivel de 338 m, o pantă de înclinare de 20 la mie şi curbe cu raze atât de strânse(114 m). Calea ferată ocolește Munții Aninei prin Valea Jitinului peste care este și cel mai grandios viaduct, Viductul Jitin, înalt de 35 m și lung de 230 m, având 5 deschideri„, au informat administratorii paginii de Facebook Banatul Montan.

Inaugurată pentru călători la 18 noiembrie 1869, Semeringul Bănățean are trei tronsoane distincte și șase stații. Prin frumusețea peisajului, originalitatea traseului și spectaculozitatea lucrărilor tehnice, calea ferată Oravița-Anina va fi mereu atracția principală a Banatului Montan.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *