O podgorie celebră din vestul țării, recunoscută drept rută culturală turistică

Scris de Adriana Mit

Recunoaștere din partea Ministerului Turismului pentru o importantă atracție din vestul țării. Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a informat că ruta patrimoniului arealului Lipova-Ineu și a istoriei Podgoriei Miniș-Măderat a fost recunoscută drept rută culturală turistică dezvoltată pe plan regional.

Recunoașterea vine în urma solicitării realizate de Consiliul Județean Arad, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică.

Aradul are una dintre cele mai vestite și apreciate podgorii din Europa Centrală și de Est. Podgoria se întinde de la Lipova la Ineu, prin Păuliș, Ghioroc, Covăsânț, Șiria, Pâncota. Cu o istorie de peste 2000 de ani, este una dintre cele mai vechi podgorii ale României, care merită promovată și cunoscută atât de turiștii români, cât și de cei străini„, a precizat Iustin Cionca.

Itinerarul rutei cuprinde localitățile: Arad – Păuliș – Lipova – Miniș – Ghioroc – Covășânț – Șiria – Mâsca –Pâncota – Măderat – Târnova – Ineu, cu o lungime totală de 160 kilometri. Timpul aproximativ (nu include opririle la obiective) este de trei ore.

Obiectivele turistice care pot fi vizitate pe această rută sunt: Monumentul Eroilor de la Păuliș (Păuliș), Basilica Maria Radna, Ruinele Cetății de la Șoimoș, Stațiunea Băile Lipova (Lipova), Muzeul Tramvaiului Electric, Muzeul Viei și Vinului, lacul Ghioroc (Ghioroc), Casa Memorială „Ioan T. Florea”, Muzeul „Zestrea Satului” (Covăsînț), Cetatea Șiriei, mănăstirea și schitul Feredeu, Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” (Șiria), Tabăra de sculptură monumentală de la Căsoaia, Muzeul etnografic din Dud (Târnova), Cetatea Ineului (Ineu), precum și cramele arădene.

Ruta patrimoniului arealului Lipova-Ineu și a istoriei Podgoriei Miniș-Măderat este a doua rută recunoscută de Ministerul Turismului drept rută culturală turistică, după Ruta Bisericilor de Lemn din județul Arad.

Foto: Gal Podgoria Miniș Maderat

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu