O porțiune din râul Bega Veche, șanse de a suferi o transformare spectaculoasă cu bani europeni

Scris de Adriana Mit

Sunt șanse ca o porțiune din râul Bega Veche, vechiul curs al Begăi înainte de construirea canalului, să beneficieze de o transformare spectaculoasă cu bani europeni. Administrația Bazinală de Apă Banat informează că are în vedere un proiect de renaturare a unui tronson de pe Bega Veche.

Proiectul se numește ”Îmbunătățirea biodiversității habitatelor acvatice și ripariene prin creșterea conectivității laterale a corpului de apă și înființarea de zone umede pe sectorul inferior al râului Bega Veche”, iar recent a primit aprobarea Administrației Naționale Apele Române pentru a obține finanțare europeană, prin Programul Operațional Infrastructura Mare.

Râul Bega Veche este un curs de apă puternic antropizat de amenajările hidrotehnice (îndiguiri) executate de-a lungul istoriei recente a Banatului. Pe o lungime de circa 20 km, pe sectorul inferior al râului, de la frontiera cu Serbia până în amonte de localitatea Beregsăul Mare, proiectul își propune să crească gradul de protecție și conservare a biodiversității și de refacere a ecosistemelor degradate, prin: crearea unor zone de diversificare a habitatelor ripariene și acvatice; reconectarea și crearea unor zone umede; redeschideri de meandre”, a transmis ABA Banat.

Potrivit reprezentanților instituției, se estimează că în al doilea semestru al acestui an se va semna contractul pentru serviciile de proiectare: documentații pentru avize/acorduri, aplicația de finanțare, proiectul tehnic, documentația de atribuire, servicii de asistență tehnică pentru implementarea proiectului.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 21,45 milioane de lei.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu