Se caută sute de voluntari care să renoveze fațadele a 30 de case din Banat

Scris de Adriana Mit

Asociația Acasă în Banat pregătește a treia ediție a evenimentului „Color the Village”, care va avea loc în perioada 17 – 19 iunie, în localitatea Ilidia, din județul Caraș-Severin. De data aceasta, reprezentanții ONG-ului timișorean își propun să renoveze 30 de fațade de case, cu porțile și ferestrele lor frumoase, pentru a le reda strălucirea de altădată.

În acest sens, Asociația Acasă în Banat anunță că, astăzi, s-a startul înscrierilor pentru voluntari la „Color the Village”, fiind așteptate să participe sute de persoane. Cei interesați au posibilitatea să se înscrie completând formularul online disponibil pe site-ul colorthevillage.ro.

Scopul nostru este să atragem atenția publicului asupra distrugerii arhitecturii vechi din satele bănățene și să implicăm activ oamenii să ia atitudine și să facă ceva pentru a păstra specificul caselor din Banat. Este o provocare uriașă să reparăm și să zugrăvim 30 de fațade în doar trei zile, dar nu este imposibil. Vrem ca prin acțiunea noastră să transmitem comunității mesajul că atunci când ne propunem să facem ceva împreună, totul e posibil”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Potrivit reprezentanților ONG-ului timișorean, voluntarii pot opta să participe la una sau mai multe zile de eveniment, iar experiența în construcții nu este obligatorie. Pentru fiecare casă vor fi organizate echipe de minim 5-10 persoane, coordonate de un voluntar cu experiență și fiecare va avea o contribuție importantă pentru reușita renovării într-un timp atât de scurt. Perioada de înscriere este 05 mai – 06 iunie.

Satul Ilidia, din comuna Ciclova Română, a fost numit și „Mica Americă” întrucât multe familii au emigrat în America la începutul secolului XX și cu banii câștigați acolo au construit case deosebit de frumoase. De pe mâna meșterilor din Ilidia au ieșit unele dintre cele mai frumoase porți din lemn existente în zona Oraviței. Tot aici se regăsesc și așa numitele „ferestre-bârfitoare” la care localnicii stăteau la vorbă sau spionau trecătorii. Ilidia se bucură și de un peisaj natural deosebit, fiind inclusă în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.

Color the Village se află deja la a treia ediție, în anii precedenți voluntarii Asociației Acasă în Banat au intervenit la Eftimie Murgu, județul Caraș Severin (în 2020) și la Racovița, județul Timiș (în 2020). Proiectul este unic în România, cu un timp extrem de scurt de implementare și o mobilizare uimitoare a comunității locale și a voluntarilor.

Dacă doriți să susțineți renovarea celor 30 de case din satul Ilidia, județul Caraș Severin, puteți să faceți și o donație către Asociația Acasă în Banat, cu mențiunea ILIDIA. CIF 39329018, Adresa: sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, județul Caraș-Severin. Donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801. Donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801; SWIFT/ BIC: BTRLRO22; PayPal: acasainbanat@gmail.com„, a transmis Asociația Acasă în Banat.

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu