Pițărăi. Moș Crăciun a venit la copii din sate din vest, datorită localnicilor care au oferit dulciuri în Ajun

Scris de Adriana Mit

O tradiție veche de sute de ani încă se păstrează cu sfințenie în sate din zona de vest a țării. Este vorba de „Pițărăi”, un obicei străvechi care are loc în Ajunul Crăciunului.

Așadar, localnicii cumpără dulciuri sau fructe, iar la prima oră a dimineții ies la poartă. Copii de toate vârstele, dar și persoane mai nevoiașe, având pe umeri plase sau traiste tradiționale, trec prin fața fiecărei case. Totul cu scopul de a primi bunătăți cumpărate de localnici special pentru ei.

O astfel de tradiție încă se păstrează, de exemplu, în satul Galați, din județul Hunedoara, aflat pe Valea Streiului. Bucuria de pe chipurile localnicilor, dar și a celor mai mici dintre prichindeii care merg în „pițărăi” este nemărginită. Micuții strigă „rodii, rodii, dați bomboane la copii”, în timp ce aleargă prin sat, cu obrajii roșii, pentru a primi dulciuri.

Așadar, în seara de Crăciun, Moșul nu uită niciun copil din sat, indiferent că este bogat sau sărac, care are o traistă plină cu dulciuri de care să se bucure timp de mai multe zile.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu