Stăm cu ochii pe cer! Admirăm „superluna albastră” luni seară

Scris de Adriana Mit

În această noapte, avem parte de un fenomen astronomic rar. Este vorba de „superluna albastră”, cea mai mare și mai strălucitoare lună plină din acest an.

Deși luna plină din august se numește de obicei „Luna Sturion”, luna aceasta este și o „superlună albastră”. Luna Sturion, care va fi plină pe 19 august la ora 02.25, se numește și lună albastră din cauza unei ciudățenii astronomice. Există două tipuri de luni albastre: o lună albastră lunară (a doua lună plină dintr-o lună) și o lună albastră sezonieră (a treia din cele patru luni pline din același sezon astronomic).

De la solstițiul de vară din 20 iunie, au existat luni pline pe 22 iunie și 21 iulie. Luna Sturion de pe 19 august și următoarea lună plină, Luna Recoltei, de pe 18 septembrie, vor avea loc înainte de echinocțiul de pe 22 septembrie.

Lunile albastre de ambele tipuri apar o dată la doi sau trei ani, potrivit NASA. Ultimele luni albastre sezoniere au fost în octombrie 2020 și august 2021, iar următoarea lună albastră sezonieră va avea loc în mai 2027.

Luna plină din această lună este și o superlună – o consecință a faptului că orbita lunară a lunii în jurul Pământului nu este un cerc perfect. În fiecare lună, luna atinge punctul cel mai apropiat de Pământ, cunoscut sub numele de perigeu. Atunci când perigeul coincide cu o lună plină, este vorba de o superlună.

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu