Colibășanu pleacă din nou în Himalaya, pentru a cuceri al doilea cel mai periculos munte din lume

Scris de Adriana Mit

Alpinistul Horia Colibășanu pregătește o nouă expediție în Himalaya. De data aceasta, alături de Marius Gane, Colibășanu vrea să atingă Kangchenjunga (8.586 metri), al treilea vârf ca înălțime de pe planetă.

Kangchenjunga este un gigant situat de-a lungul graniței dintre Nepal și India, într-unul dintre cele mai izolate locuri din Himalaya. În unele zile poate fi văzut și de la 110 kilometri depărtare, din India. Este încărcat de legende, fiind considerat lăcașul unui zeu ostil, credință întărită de vremea imprevizibilă și avalanșele frecvente.

Statistic, este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalității de 29,1 %, ceea ce înseamnă că 1 din 4 alpiniști care au încercat să îl urce și-au găsit sfârșitul. După prima ascensiune realizată în 1955 de o expediție britanică, au mai trecut 22 de ani până la o nouă reușită. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.

Kangchenjunga a păstrat până astăzi reputația de “vârf neatins”. Pentru alpinismul din România încă reprezintă  o provocare majoră: a rămas singurul optmiar (munte de peste 8.000 de metri) neurcat de români.

Horia Colibășanu se reîntâlnește cu Kangchenjunga după zece ani de la prima încercare. În 2012, a renunțat la ascensiune cu 100 de metri înainte de vârf. Un perete de stâncă nu a putut fi depășit la timp pentru întoarcerea în siguranță în ultima tabără.

La începutul lunii aprilie a acestui an, sportivul din Timișoara va porni spre Nepal alături de Marius Gane, după ce anul trecut au făcut echipă în Dhaulagiri, alt optmiar dificil din Himalaya. Prima parte a expediției se va desfășura pe o rută de apropiere de baza muntelui, la 5.200 metri altitudine. Sportivii români vor face ascensiunea, ca de obicei, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.

Horia Colibășanu a participat la 23 de expediții internaționale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt “optmiari” urcați.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu