Novi Sad, orașul sârbesc cu un turn cu ceas inedit a renăscut după deținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii FOTO

Scris de Adriana Mit

Timișoara a intrat în anul Capitalei Europene a Culturii. Deschiderea oficială va avea loc în weekendul 17 – 19 februarie, fiind programate zeci de evenimente în tot orașul. Inițial, orașul de pe Bega ar fi trebuit să dețină acest titlu în anul 2021, alături de Novi Sad, din Serbia. Însă pandemia a dat peste cap aceste date. Astfel, Novi Sad a fost Capitală Europeană a Culturii în 2022, iar Timișoara a preluat titlul în acest an.

Novi Sad este al doilea oraș din Serbia, ca suprafață și ca număr de locuitori, după Belgrad, și se află foarte aproape de Timișoara, la o distanță de aproximativ 150 de kilometri. Novi Sad mai este numit și Atena Sârbească și este situat pe malul Dunării.

Vineri, cu ocazia Revelionului sârbesc, a avut loc închiderea oficială a anului Capitalei Europene a Culturii, la Novi Sad. În total, 40 de diferite evenimente au fost organizate în tot orașul pentru a marca acest eveniment important, iar punctul culminant a fost un foc de artificii la miezul nopții.

Reprezentanții din Novi Sad care s-au ocupat de implementarea programului susțin că acest titlu a reprezentat o șansă istorică pentru oraș. Asta pentru că turiști veniți din întreaga lume să viziteze Novi Sad și-au schimbat în bine percepția despre Serbia și orașul aflat la malul Dunării, din punct de vedere cultural, și nu numai.

Djula Ribar, șef relații internaționale în cadrul Asociației Novi Sad Capitală Europeană a Culturii 2022, a explicat că a  fost înregistrată o creștere a numărului de vizitatori cu aproximativ 40% față de anul precedent.

Ca și sfaturi pentru Timișoara: fiți puternici și stați uniți, fiți o echipă, planificați totul bine în avans, nu vă panicați prea mult, încercați mereu să aveți un plan de rezervă și să vă încurajați echipa pentru a trece împreună peste asta, pentru că este un proiect provocator. Spre deosebire de noi, voi ați avut mai mult timp să pregătiți programul. Sunt foarte obosită pentru că nu este un proiect obișnuit, este o muncă de 24/7, nu doar în acest an, ci și anii în care am pregătit programul au fost foarte extenuanți, pentru că a trebuit să punem toate procedurile cap la cap și să pregătim întregul program. Sunt obosită, dar este o oboseală benefică pentru că sunt foarte mândră de tot ceea ce am realizat. Vom continua să promovăm Timișoara și în viitor”, a declarat Sara Vuletic, director programe culturale în cadrul Asociației Novi Sad Capitală Europeană a Culturii 2022.

Deținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii a reprezentat pentru Novi Sad și șansa salvării unor clădiri abandonate. Mai precis, opt foste fabrici în paragină, printre care una de mătase și alta de paste, au fost reabilitate și transformate în centre culturale.

La evenimentele organizate vineri în Novi Sad cu ocazia închiderii anului Capitalei Europene a Culturii au fost prezenți și Ovidiu Megan, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, și Jose Miguel Vinals, membru al boardului asociației timișorene.

În cazul în care vă propuneți să vizitați Novi Sad, orașul sârbesc reprezintă o destinație ideală pentru a petrece cel puțin o zi de weekend. Principalul punct de atracție este Cetatea Petrovaradin, a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 1692. Sute de mii de turiști vin să viziteze anual cetatea aflată pe un deal, pe malul Dunării, de unde pot admira orașul Novi Sad de la înălțime. În prezent, cetatea găzduiește un hotel, cafenele și restaurante, precum și Muzeul orașului Novi Sad. Tot în incinta Cetății Petrovaradin se organizează în fiecare vară Exit Festival, un festival de muzică foarte cunoscut.

Mai mult, în Cetatea Petrovaradin se găsește și turnul cu ceas, un simbol al orașului Novi Sad. Acest ceas este inedit prin faptul că săgeata mică prezintă minutele, iar cea mare ora, și nu invers, așa cum suntem obișnuiți. Turnul cu ceas ar fi fost realizat în acest mod astfel încât navigatorii de pe Dunăre să vadă de departe cât este ora. Pe gardurile care înconjoară turnul sunt prinse mii de lacăte, prin care numeroși îndrăgostiți și-au pecetluit dragostea.

Tot în Novi Sad se găsesc multe biserici ortodoxe și catolice, mănăstiri, precum și o catedrală impresionantă. De asemenea, o plimbare pe malul Dunării nu trebuie ratată, în cazul în care vă propuneți să vizitați Novi Sad, fostă Capitală Europeană a Culturii.

 

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu