Poiana Mărului, locul din Banat în care se respiră cel mai curat aer din Europa

Scris de Adriana Mit

În cazul în care vrei să scapi de poluare și să evadezi chiar și pentru un weekend în mijlocul naturii, o locație superbă este Poiana Mărului. Acest loc se află în Banatul Montan și se spune că aici se respiră cel mai curat aer din Europa.

Mai precis, Poiana Mărului se găsește în județul Caraș-Severin, iar cercetătorii francezi au descoperit că în această locație superbă te poți bucura de un aer mai curat chiar și decât în Elveția sau la cascada Niagara. Acest fapt se datorează ionizării negative, aerosolilor naturali, purității aerului și stratului de ozon. Pe lângă că este benefică pentru sănătate datorită faptului că stimulează circulația sanguină și digestia, ionizarea naturală previne anumite boli pentru că întărește sistemul imunitar.

Pe lângă aerul curat, în zonă vă puteți bucura și de peisaje pitorești, Poiana Mărului situându-se la 700 de metri altitudine, între Muntele Mic și Munții Țarcu. După ce admirați frumusețea lacului și barajului Poiana Mărului, mai puteți vizita și Cascadele Șucului sau Cascada Ropote. Bijuteria din Banatul Montan este perfectă pentru iubitorii naturii care pot admira trasee cu o faună bogată care include copaci seculari, păduri de fag și molid, dar și apă de munte. Și iubitorii de istorie pot avea parte de experiențe unice precum vizitarea Pietrelor lui Scorilo din valea cu același nume. Acestea reprezintă un altar al dacilor, aflându-se pe versantul nordic al Muntelui Mic. Legenda spune că Scorilo, tatăl lui Decebal, ar fi ascuns aici o comoară.

Poiana Mărului este situată la 100 de kilometri de Reșița, 150 de Timișoara, 250 de kilometri de Cluj și 490 de kilometri de București. Pentru a ajunge la Poiana Mărului, trebuie să treceți de Caransebeș pe DN 68, după 20 km, ajungeți la Oţelu Roşu, îl depăşiți şi în gara comunei Zăvoi, o luați la dreapta, peste calea ferată, după 12 km ajungeți la barajul Măru şi după alţi 8 km ați ajuns la destinația pentru cura de aer curat.

În ceea ce privește cazarea la Muntele Mic, în zonă sunt numeroase pensiuni, dar și un hotel cu patru stele, unde relaxarea poate ajunge la un nou nivel, pentru că acesta dispune și de SPA cu piscină, saună uscată și masaj. În plus, tot acolo puteți închiria și biciclete electrice, cu care puteți face toate traseele turistice din zonă, de primăvara până toamna. În timpul iernii, iubitorii de sporturi de zăpadă au la dispoziție și pârtii de toate dificultățile, având ocazia să practice chiar și snowbike sau heliski, lucru greu de găsit în alte zone din țară.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu