5 tineri, ajutați de Asociația Inovatrium din Timișoara să-și deschidă o afacere cu bani europeni FOTO

Scris de Adriana Mit

Cinci tineri din zona de vest a țării au șansa de a-și îndeplini visul de a deveni antreprenori. În cadrul unui proiect european implementat de Asociația Inovatrium, un ONG din Timișoara, fiecare tânăr a primit câte 25.000 de euro pentru a-și deschide propria afacere.

Premiile au fost acordate în cadrul unui eveniment organizat în această săptămână la Timișoara, intitulat „Business Matrix: Reziliența în afaceri. Scenarii pentru succes”. Acțiunea a fost dedicată mediului antreprenorial din zona de vest a țării.

Pe lângă sprijinirea startup-urilor, lucrăm și pentru afacerile care sunt deja active pe piață și se află într-un moment critic. De asemenea, munca noastră este susținută și înspre comunități. În principal, ne-am adresat comunităților marginalizate, sărace. Noi punem accentul pe persoană și dezvoltarea resursei umane, facem educație și dezvoltarea acelor competențe necesare pentru obținerea succesului”, a spus Vasile Moldovan, directorul Inovatrium.

La eveniment a fost prezent și Sorin Maxim, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, care a vorbit despre faptul că românii sunt deficitari la capitolul educație antreprenorială.

Numărul de IMM-uri la mia de locuitori este mult sub media europeană. Numărul de supraviețuire al companiilor este undeva la 60% din media europeană, ceea ce este foarte puțin. Vorbesc de media europeană, nu de țările de top. Jumătate din companii se pierd după primul an de zile. Acest lucru scoate în relief un lucru foarte important: educația. Studiile spun că cea mai mare parte din aceste companii dispar din cauză că antreprenorii care pornesc la drum nu sunt suficienți de educați, nu că ei nu vor sau că au o problemă. Primul lucru pe care trebuie să-l schimbăm în abordarea fondurilor europene este că vom introduce componenta de educare a antreprenorilor înainte de a semna contractele, cu companiile care suntem la început de drum”, a afirmat Sorin Maxim.

Totodată, Adrian Pășcuță, directorul Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului Timișoara, le-a vorbit celor prezenți în sală despre ce calități trebuie să aibă un antreprenor pentru a avea succes.

Când organizăm întâlniri cu antreprenorii, obișnuim să invităm și beneficiari ai programelor noastre, tocmai pentru ca noii antreprenori să vadă ce calități sunt necesare pentru a avea succes. Finanțările pe care noi le oferim sunt extrem de binevenite, dar nu vor asigura niciodată succesul unei afaceri doar ele singure. Este nevoie de foarte multă muncă, de creativitate, de pasiune, sunt elemente pe care orice antreprenor trebuie să le aibă în vedere. Banii pe care-i puteți obține sunt utili, vă pot ajuta să începeți o afacere sau să o dezvoltați, dar până la urmă elementul esențial îl reprezintă antreprenorul, cel care are ideea și face lucrurile să se miște”, a explicat Adrian Pășcuță.

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu