Medicii timișoreni: Fumătorii cu vârste peste 55 ani au un risc major de a dezvolta cancer pulmonar

Scris de Adriana Mit

Semnal de alarmă tras de medicii din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Aceștia susțin că persoanele cu vârste peste 55 de ani, cu istoric de fumat de peste 15 ani, sau fumătorii activi au un risc major de a dezvolta o formă de cancer pulmonar.

În aceste condiții, medicii timișoreni spun că România ar trebui să beneficieze de un program de screening pentru pacienții ce pot dezvolta noduli pulmonari care duc în cele din urmă la apariția unui cancer de plămâni.

Există o categorie de pacienți, pe care noi o numim pacienți de risc, adică persoane de peste 55 de ani, cu istoric de fumat de peste 15 ani sau fumători activi. Aceștia au un risc major de a dezvolta o formă de cancer pulmonar. Acești pacienți ar putea fi introduși într-un program național pentru realizarea unor investigații imagistice anuale. Astfel s-ar putea reduce numărul persoanelor care ajung într-un stadiu avansat al unui cancer pulmonar, în care tratamentul curativ nu mai este posibil”, a afirmat medicul Diana Manolescu, șeful Secției de Radiologie din cadrul Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.
Potrivit reprezentanților unității medicale, medicii au început să folosească, în premieră, și un soft de post-procesare a investigației imagistice făcută cu ajutorul computerului tomograf. Acesta permite o analiză volumetrică a nodulilor pulmonari ceea ce poate duce la detecția precoce a riscului de cancer în cazul pacienților care au asemenea “pete pe plămâni”.
Cancerul pulmonar provoacă decesul la nivel mondial a peste 1,6 milioane de oameni în fiecare an. Statisticile arată că la fiecare 30 de secunde o persoană moare de cancer în lume. În peste 75 la sută din cazuri, depistarea cancerului are loc prea târziu, în stadii inoperabile ale afecțiunii.
Demararea unui asemenea program de screening anual pentru categoriile de risc, concomitent cu folosirea pe scară largă a softului de post procesare imagistică în cazul nodulilor, dar și a examenelor CT cu doză redusă pot duce la identificarea în stadii precoce a cancerului, în cazul pacienților care pot dezvolta asemenea afecțiuni”, a transmis Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu