Începând din această toamnă, Munții Cernei se află pe harta de turism european pedestru. Asta mulțumită Asociației Montane Carpați, care a reușit să finalizeze proiectul pentru dezvoltarea turistică și economică din zona Munților Cernei ”City Break în munții Cernei”. Inițiativa a fost finanțată de Fundația Orange cu 32.000 lei, în cadrul unui program ce încurajează implicarea angajaților companiei în proiecte sociale.
”Proiectul pune țara noastră pe harta turistică europeană: o clasă aparte de beneficiari vor fi acei turiști interesați să parcurgă așa numitele magistrale europene de turism pedestru de lungă distanță. Un segment din magistrala E8 coincide exact cu traseul de creastă al munților Cernei. În anul 2020, traseele din munții Cernei refăcute de Asociația Montană Carpați au însumat 71 de km, din care mai mult de 30 de km din traseul de bandă roșie de pe creastă, restul fiind trasee de acces înspre cătunele izolate ale comunei Cornereva. Reabilitarea a fost posibilă cu sprijinul organizației Salvamont România și a unui număr de 120 de voluntari, dintre care 33 angajați Orange”, au informat reprezentanții ONG-ului.
Cu doi ani în urmă, Asociația Montană Carpați a refăcut marcajele pe restul de 92 km de poteci din acest masiv, începând cu cele din jurul Băilor Herculane.
”Prin marcarea și ecologizarea traseelor, alături de reabilitarea infrastructurii montane în general, ne-am propus să asigurăm premisele unei dezvoltări sustenabile în aceste cătune unde resursele de creștere economică sunt limitate. Lansăm un apel către toți turiștii din România: să ia în considerare ideea unui concediu în Parcul Național Domogled – Valea Cernei, nominalizat de celebra publicație New York Times pe locul 50 între cele 52 de recomandări de destinații turistice pentru anul 2020. Îi asigurăm că vor avea parte de o experiență turistică memorabilă, într-un parc cu geo diversitate și biodiversitate uimitoare”, a spus Oana Blîndu, președintele Asociației Montane Carpați.