Clinica din Timișoara în care sunt tratați copii cu cancer, renovată complet cu două milioane de euro, bani din donații FOTO

Scris de Adriana Mit

Nu mai puțin de două milioane de euro a investit Asociația ”Dăruiește Viață” cu scopul renovării complete a secției din Timișoara în care sunt tratați copii diagnosticați cu cancer din întreaga țară. Impresionant este faptul că Clinica de Hemato-Oncologie și Oncologie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara a fost modernizată din bani proveniți nu de la stat, ci strânși de la sponsori și donatori privați.

Astfel, datorită oamenilor inimoși, copiii bolnavi de cancere de sânge vor fi tratați la standarde europene. Potrivit Asociației ”Dăruiește Viață”, investiția, care se ridică la aproximativ două milioane de euro, a fost adunată cu ajutorul a trei parteneri principali și al companiilor și persoanelor fizice implicate social.

Clinica din Timișoara este un reper pentru hemato-oncologia pediatrică, fiind locul în care s-a realizat, în 2001, primul transplant de celule stem la un copil. Unitatea medicală, fondată de medicul Margit Șerban cu donații din partea ONG-uri externe, are anual aproximativ 1.000 de copii internați și o medie de 20-25 transplanturi. Clinica se întinde pe trei etaje, plus parter, și are o suprafață de aproximativ 1.600mp.

Ținem foarte mult la acest loc, care este prima unitate medicală pentru care am demarat o campanie publică de strângere de fonduri, în 2010. Dar ceea ce contează cel mai mult este că echipa clinicii este foarte bine pregătită pentru tratarea pacientului oncologic copil. Ne-am dorit ca această clinică să devină un Centru de Excelență în tratarea cancerelor de sânge, iar acest lucru se putea face doar prin renovarea și aducerea unității la standardele europene de îngrijire a pacienților. Odată finalizat proiectul, ne gândim deja la următorii pași în evoluția Clinicii, inclusiv la implementarea protocolului OMS «Mâini Curate», pentru prima dată într-o clinică de oncologie de stat din România”, a declarat Carmen Uscatu, fondatoare ”Dăruiește Viață”.

Proiectul a constat în recompartimentarea și renovarea spațiilor, crearea de grupuri sanitare în fiecare salon, mobilare și creare de condiții moderne în saloane (maxim două paturi), spații de joacă, de consult și auxiliare, instalarea de gaze medicale pentru posibilele stări de urgență și a unei centrale de tratare a aerului pentru asigurarea ambientului specific spațiilor sanitare. În total, au fost renovate și dotate cu băi proprii 23 de saloane, au fost construite șase camere sterile, o unitate pretransplant, patru laboratoare de diagnosticare, un cabinet de tratament dotat cu hotă de preparare citostatice și mai multe spații de consult și auxiliare.

”Sunt internată aici cu Kristof de mai bine de opt luni, după ce înainte am fost și în alte spital din Arad și din Ungaria. Condițiile pe care le-am găsit aici sunt incomparabile cu celelalte spitale în care am fost internați”, a spus Timeea Pava, mama lui Kristof, băiețel de 4 ani internat la Timișoara cu leucemie acută.

Pacienții au acces la cameră de joacă, la tehnologie și la un ambient plăcut în care își pot continua copilăria cât timp luptă cu boala. În plus, cadrele medicale, beneficiază de spații adecvate de consult și desfășurare activități zilnice.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu