Toți cei aproape 100 de copii înscriși la grădinița de la unitatea de învățământ privată Montessori Haus Timișoara, cu predare în limba germană, împreună cu părinții lor, au avut parte de o serie de activități inedite, în această săptămână. Asta pentru că școala privată din Timișoara a organizat, miercuri, cea de-a treia ediție a „Kürbisfest – Sărbătoarea Dovleacului”.
Astfel, părinții s-au mobilizat în număr mare pentru a aduce în curtea unității de învățământ o atmosferă de toamnă. După terminarea orelor, aceștia au decorat curtea cu dovleci, felinare sau baloți de fân. De asemenea, părinții au gătit, împreună cu prichindeii lor, preparate care au avut ca principal ingredient dovleacul, pe care mai apoi le-au adus la școală. Tot împreună cu părinții, copiii au „sculptat” dovleci în diferite forme.
„Astăzi am sărbătorit cea de-a treia ediție a Kürbisfest – Sărbătoarea Dovleacului. Anul acesta a fost o organizare mai specială în ideea că am implicat foarte mult și părinții în tot ceea ce ține de organizare. După program, părinții s-au organizat cu toții și au decorat curtea, iar copiii, atunci când au venit dimineața la școală, au avut parte de această surpriză. De asemenea, cu o zi înainte, copiii cu părinții, acasă, au pregătit bunătăți care au ca ingredient principal dovleacul, de care se bucură astăzi și mâine, după masa de prânz. Tot împreună cu părinții, pentru că încercăm să colaborăm cât mai mult cu ei, fiind parteneri în educație, copiii au sculptat dovleci, i-au împodobit, i-au înfrumusețat și i-au adus la grădiniță”, ne-a spus Liane Delschand, pedagog și director educativ în cadrul Montessori Haus Timișoara.
Nici dascălii nu s-au lăsat mai prejos și au pus la cale o mulțime de activități creative și distractive. Astfel, în curtea unității de învățământ au fost organizate diferite jocuri, printre care curse cu dovleci sau bowling cu dovleci. De asemenea, în sălile de clasă au fost realizate tot felul de decorațiuni.
„Parteneriatul grădiniță-familie are o importanță deosebită în dezvoltarea fizică și psihică a copilului. Familia trebuie să cunoască mediul în care copiii lor se dezvoltă, interacționează, se joacă. Unul dintre modalitățile de colaborare îl reprezintă organizarea evenimentelor de grup. Întrunirile părinților sunt un prilej de cunoaștere, de participare și de planificare”, a explicat Liane Delschand.
Sistemul educațional alternativ Montessori s-a dovedit și în România a fi unul de succes. Aici se pune accent nu doar pe dezvoltarea cognitivă a preșcolarilor și a elevilor, ci și pe cea socială și emoțională. Copilul și implicit nevoile lui individuale, stau mereu în centrul atenției adultului pedagog Montessori. Deși abordarea elevilor este diferită, rezultatele obținute la examene sunt printre cele mai bune din județul Timiș.