Vârful Arjana, micul Everest din Munții Cernei, ascuns într-un peisaj pitoresc de poveste FOTO

Scris de Adriana Mit

Turiștii pasionați de drumeții montane și de adrenalină pot alege diferite trasee din Munții Cernei, ascunse printre peisaje pitorești parcă desprinse din povești. Printre cele mai interesante atracții turistice se numără Vârful Arjana, cel mai înalt din Munții Cernei, aflat la o altitudine de 1.512 metri, care pare un mic Everest al Banatului. Lângă Arjana se găsesc încă două vârfuri de unde puteți admira priveliști care vă taie respirația: Zascol (1.496 metri) și Biliana (1.361 metri).

O variantă de traseu pentru a ajunge pe aceste vârfuri este prin satul Bogâltin, din județul Caraș-Severin. La ieșire din localitate vă puteți lăsa mașina, iar de acolo să mergeți pe jos, timp de aproximativ două ore, pe un drum forestier. În această perioadă, în Munții Cernei, peisajul este unul spectaculos, de toamnă.

La un moment dat, pe partea stânga se face o potecă pe o poiană, pe care există posibilitatea să admirați brândușe de toamnă. După aproximativ o oră și jumătate de urcat, veți ajunge în primul vârf, Biliana, de pe care se pot zări cătunele de pe Valea Cernei, și nu numai.

Mai departe, turiștii trebuie să urmeze marcajul bandă roșie, pe un traseu de creastă, pentru a ajunge pe vârful Zascol, de unde au parte de priveliști de vis. În scurt timp, urmând marcajul, drumeții urcă și pe cel de-al treilea vârf, Arjana, care îi duce cu gândul la Everest. Asta pentru că vârful se află pe un masiv de stâncă impunător. Pe traseul dintre aceste vârfuri, turiștii au ocazia să găsească, mai ales în această perioadă a toamnei, afine și merișoare.

Traseul până la cele trei vârfuri din Munții Cernei și înapoi poate fi parcurs în aproximativ opt ore și este unul dintre cele mai frumoase din zonă.

În cazul în care doriți să vizitați locuri inedite din România în toate anotimpurile, Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din vestul țării, organizează frecvent excursii din Timișoara și din Arad.

 

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu