Revoluționarul Corneliu Vaida îl pune la punct pe ministrul Culturii, pe tema denumirii Muzeului R …

Corneliu Vaida, primul purtător de cuvânt al Revoluției de la Timișoara, a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la o eroare făcută de ministrul Culturii. Vă reamintim că, ieri, ministrul Bogdan Gheorghiu a anunțat, la Timișoara, că Muzeul Revoluției Anticomuniste din 1989 ar urma să se numească Lepa Bărbat, „pentru că ea a fost primul erou tăcut al Revoluției din 1989 și pentru că avem nevoie să dăm instituțiilor o față umană„.
De asemenea, ministrul Culturii a mai precizat că senatorul Alina Gorghiu a venit cu ideea ca Muzeul Revoluției, care ar urma să fie realizat în Garnizoana din Piața Libertății, să se numească Lepa Bărbat.
Revoltat că cei doi politicieni nu cunosc istoria Revoluției Române, Corneliu Vaida a redactat o scrisoare deschisă pe care i-a adresat-o ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, în care i-a explicat că Rozalia Popescu a fost prima victimă a evenimentelor din Decembrie 1989, fiind călcată mortal de un TAB chiar lângă revoluționar, și nu Lepa Bărbat.
Un amestec de bucurie si consternare m-a cuprins după citirea articolului de mai jos, în care, pe lângă finanțarea alocată Muzeului Revoluției Anticomuniste din 1989, observ o mistificare a adevărului istoric, referitor la prima victima a Revoluției din 1989, cu aportul neprecupețit al unei parlamentare de Timiș, care a descoperit Timișoara doar acum patru(4!) ani! Doresc să vă informez, cu tot respectul, atât pe dumneavoastră cât și pe doamna Alina Gorghiu, că prima victima a Revoluției din 1989 se numește Rozalia Popescu, ea fiind călcată mortal de către un TAB în ziua de 17 Decembrie 1989 in jurul orelor prânzului, la aproximativ … trei(3!) metri în spatele meu! Acest lucru este cunoscut, atestat de către istoricii specializați în istoria Revoluției Române din 1989 și nu poate fi contestat de nimeni și nimic! În concluzie, vă solicit o revizuire a faptelor care au dus la declarația dumneavoastră și la procedarea în consecință, pentru repararea erorii comise. Vă stau la dispoziție cu orice informație pe care considerați necesară pentru lămurirea acestei probleme, atât eu cât și colegi de-ai mei istorici ai Revoluției timișorene. În speranța unei rezolvări conforme cu adevărul istoric, vă asigur de întreaga mea considerație. Cu deosebită stimă, Corneliu Vaida, ex. Purtător de Cuvânt al FDR (forțelor revoluționare din balconul Operei) și al Garnizoanei Timișoara (22-31 Decembrie 1989), Luptător Remarcat cu Merite Deosebite în Revoluția din 1989, decorat cu Ordinul „Victoria Revoluției) prin Decretul Prezidențial nr. 1169/2004„, a precizat Corneliu Vaida în scrisoarea deschisă adresată ministrului Culturii.
Între timp, reprezentanții PNL și-au dat seama de eroarea făcută, așa că au modificat textele postate pe Facebook prin care se anunța denumirea pe care o va purta Muzeul Revoluției din Timișoara. Așadar, în loc de „primul martir” al Revoluției, Lepa Bărbat a fost prezentată ca fiind „prima victimă împușcată care și-a pierdut viața în decembrie 1989″.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *