Mitropolitul Banatului, la înmormântarea starețului de la Mănăstirea Partoș, infectat cu noul coronavirus: „Poate l-a chemat Dumnezeu în rai pentru că acolo sunt mulți săraci și copii orfani”

Scris de Adriana Mit

Starețul Mănăstirii Partoș, părintele Varlaam, unul din cei mai iubiți preoți din județul Timiș, a fost condus pe ultimul drum, astăzi.

Vă reamintim că starețul Mănăstirii Partoș, cunoscut drept Padre datorită acțiunilor caritabile pe care le-a inițiat, a murit noaptea trecută pe un pat al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, fiind infectat cu noul coronavirus. Părintele Varlaam a luptat cu această boală timp de 18 zile.

Astăzi, la ora 12.00, starețul Mănăstirii Partoș a fost înmormântat, slujba fiind săvârșită de ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, în curtea lăcașului de cult. La slujbă au participat și mai mulți credincioși care au dorit să-și ia rămas bun de la părintele Varlaam, un om de o bunătate ieșită din comun.

Nu mi-aș fi imaginat niciodată de când sunt pe aceste meleaguri că eu îl voi conduce pe el pe poarta care duce către împărăția lui Dumnezeu, ci el pe mine. Judecând după mintea noastră omenească, am zice: Doamne, a săvârșit atâtea lucruri, atâtea lucrări. De la sfintele slujbe, până la cele legate de viața celor în suferință. A început un corp de chilii pentru cei care doresc să-și petreacă viața în mănăstire. Nu l-a terminat. Și am zice, doamne, de ce? La această întrebare vom afla răspuns după ce vom trece și noi pragul acesta. (…) De ce l-o fi chemat Dumnezeu la el la vârsta de 42 de ani? Poate, mă gândesc, că în rai sunt mulți săraci, sunt mulți copii orfani și alungați. Este plin raiul de oameni săraci și de copii abandonați. Poate Dumnezeu are nevoie de el în cer. De aceea să nu-l supărăm pe Dumnezeu de ce l-a luat așa devreme dintre noi. Nu părăsiți mănăstirea aceasta, pentru că Dumnezeu nu va rămâne dator mănăstirii acesteia. Va trimite Dumnezeu încă un părinte care să continue slujba sfântă și cele legate de mângâierea oamenilor în suferință. De asemenea, vă rog cei care ați fost alături de mănăstire ca să facem împreună un efort să putem termina și clădirea aceasta spre slava lui Dumnezeu și să-i facem o bucurie sus părintelui, văzând că lucrarea începută de el se duce către bun sfârșit și candela de rugă de aici din mănăstire nu s-a oprit„, a rostit ÎPS Ioan Selejan, în timpul slujbei de înmormântare.

Părintele Varlaam a fost stareț al Mănăstirii Partoș timp de 12 ani. În toată această perioadă s-a implicat și pentru a ajuta bătrâni singuri sau copii sărmani.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu