Intervenție pentru salvarea uneia dintre cele mai vechi biserici de lemn din vestul țării FOTO

Scris de Adriana Mit

Mobilizare de forțe în rândul voluntarilor implicați în proiectul Ambulanța pentru Monumente Arad. Aceștia și-au unit forțele cu scopul de a salva una dintre cele mai vechi biserici de lemn din județul Arad. Este vorba de lăcașul de cult din localitatea Ionești, comuna Hălmagiu, aflat într-o stare avansată de degradare.

Astfel, în această săptămână, se derulează o intervenție de punere în siguranță a bisericii care datează din anul 1460, fiind reconstruită din temelii după anul 1720.

Intervenția are ca scop înlocuirea zonelor degradate din învelitoarea absidei și în zona coamei. Biserica este acoperită cu draniță (terminație „bot de rață”), bătută într-un singur strat. Montarea acesteia se va realiza “pe postată“, alternativ cu desfacerea învelitorii degradate”, au informat reprezentanții Ambulanței pentru Monumente Arad.

Cei care doresc să se implice pot susține inițiativa și cu donații în contul: Asociația Culturală Vernacular IBAN: RO33BTRLRONCRT0515937601, cod Swift: BTRLRO22, Banca Transilvania, Bulevardul Revoluției, NR. 76, Arad.

Satul Ionești, menționat în documente la 1441 aparține de comuna Hălmagiu, deține una dinte cele mai vechi biserici de lemn (1460), reconstruită din temelii. Construcția actuală datează din perioada 1720-1730. Vizibilă de la mare depărtare prin faptul că este așezată pe un deal, biserica de lemn din Ionești este un locaș ridicat în stil tradițional, al cărei pictură pe pânză a fost executată în 1845. Biserica poartă hramul „Sf.Mucenic Gheorghe”, a informat Centrul de Turism Arad.

”Ambulanța pentru monumente” este un proiect românesc în cadrul căruia sunt salvate numeroase obiective de patrimoniu.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu