Trecătorii vor citi poezii, așteptând la semafor, la Timișoara

Scris de Adriana Mit

Proiect inedit inițiat în capitala Banatului. Începând de sâmbătă, 7 noiembrie, timișorenii care merg pe jos și așteaptă la semafor vor putea citi versuri pe asfalt.

Poezia de stradă este un proiect artistic care face parte din Memoriile Cetății din cadrul Programului Timișoara Capitală Culturală Europeană și vizează decorarea trecerilor de pietoni ale orașului cu poezie, prin versurile scrise de poeți români contemporani”, a informat Asociația TM2021.

În total, voluntarii din cadrul asociației vor decora trotuarele din 60 de intersecții din oraș cu versuri. Poeziile lui Robert Șerban, Tudor Crețu, Aleksandar Stoicovici, Sorin Gherguț, Svetlana Cârstean, Ana Pușcașu, Adrian Bodnaru, Nicoleta Papp, Goran Mrakić, Marius Aldea și Alexandru Potcoavă vor fi scrise direct pe asfalt, prin toate cartierele pentru a-i încuraja pe trecători să ia orașul la pas, să le descopere și să le citească pe toate.

„Așadar, în câteva zile, Timișoara va deveni primul și singurul oraș din România cu intersecțiile decorate cu poezie. Versurile, atent selectate de Bogdan Munteanu, vor fi scrise pe asfalt, doar pe alei, fără a interveni sau influența în vreun fel marcajele rutiere sau accesul vizual la acestea. Trecătorii vor putea să descopere cuvintele în timp ce așteaptă culoarea verde a semaforului și să le reinterpreteze după starea de spirit a fiecăruia„, a transmis Asociația TM2021.

Tot în cadrul proiectului Poezia de stradă, pe timișoreni îi mai așteaptă o surpriză. Și anume, un poem ilustrat va fi pictat pe asfalt, într-o zonă pietonală din oraș.

Proiectul Memoriile Cetății se află la a III-a ediție, iar în acest an, Complexul Studențesc din Timișoara va deveni gazdă pentru 12 lucrări murale pe căminele studențești, pentru a facilita și încuraja interacțiunea oamenilor cu zona în care trăiesc, fie temporar ori permanent. Pentru a promova cititul, poezia și descoperirea orașului la pas, 60 de intersecții din oraș vor fi decorate cu versuri ale unor autori români contemporani.

Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Timișoara și al Consiliului Local Timișoara. Ideea programului Memoriile Cetății este crearea, în anul deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, a unui traseu de artă prin care localnicii și vizitatorii să redescopere  spiritul Timișoarei, istoria și momentele importante din viața comunității.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu