Imagini amuzante au fost surprinse în Parcul Național Retezat, în această săptămână. O marmotă a fost filmată în timp ce „fluieră”, pentru a le alerta pe celelalte „colege” de faptul că a prins un intrus.
„Vedeta zilei, o marmotă simpatică surprinsă de colega noastră Claudia Dănău, biolog la Parcul Național Retezat. Urmăriți acest video cu sonor pentru a asculta cum marmota santinelă ”fluieră” pentru a le alerta pe celelalte că a depistat un intrus. Sunetul strident se aude pe o rază de peste un kilometru”, a informat Romsilva.
Marmota alpină este o specie care trăiește în zonele muntoase din centrul și sudul Europei, la înălțimi cuprinse între 800 și 3200 m, mai ales în regiunile vestice și centrale ale Alpilor, precum și în Carpați, în cazul nostru, grupa nordică a Carpaților Orientali.
O marmotă alpină poate cântări între 4 și 8 kg și are o lungime cuprinsă între 42 și 54 cm (fără coadă, care măsoară în medie 13-16 cm). Marmotele trăiesc pe versanții însoriți, căutând un teren afânat, pentru a putea să-și sape mai ușor galeriile. Marmotele alpine sunt foarte defensive împotriva intrușilor și îi avertizează folosind un comportament de intimidare, prin marcarea teritoriului, lovituri repetate din coadă și fluierături
Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara și are o suprafață de 38.047 de hectare. Din acestea, 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală.