Muzeul Revoluției Naționale Anticomuniste, care ar urma să fie realizat în Garnizoana din Piața Libertății din Timișoara cu bani de la Guvern, va purta numele „Lepa Bărbat”. Este vorba de primul martir al evenimentelor petrecute în Decembrie 1989, în capitala Banatului, a anunțat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Bogdan Gheorghiu (PNL), ministrul Culturii.
„La rectificarea bugetară, Timișoara Capitală Culturală Europeană a primit suma de 97,53 milioane lei, reprezentând credite de angajament, iar 12,5 milioane lei, credite bugetare. Banii au fost prevăzuți pentru investiții și pentru asigurarea infrastructurii culturale, conform Ordonanței de Urgență 422/2019. Suplimentar vreau să adaug că am inclus în propunerea pentru acordul cu Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei creșterea sumei pentru Muzeul Revoluției Naționale Anticomuniste. Totodată, îmi doresc ca acest muzeu să se numească Muzeul Revoluției Naționale Lepa Bărbat, pentru că ea a fost primul erou tăcut al Revoluției din 1989 și pentru că avem nevoie să dăm instituțiilor o față umană. Vreau să îi mulțumesc doamnei senator Alina Gorghiu pentru această idee pe care o voi susține necondiționat, mai ales că Lepa Bărbat este un simbol al libertății noastre, un simbol local de care întreaga Românie are dreptul să știe. Am obținut deja acordul familiei, am avut o discuție ieri cu Ioana Bărbat (n.r. fiica Lepei Bărbat) pe această temă și nu numai că au spus că sunt de acord, se simt absolut onorați pentru că avem această inițiativă, ca Muzeul Național al Revoluției să se numească Lepa Bărbat, și eu zic că e un lucru corect să se întâmple așa”, a declarat ministrul Culturii, la Timișoara.
Lepa Bărbat a fost împușcată în cap, în Piața Libertății, în după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989. În acea zi, alte 75 de persoane au plătit cu viața pentru ca noi să fim liberi.
1 comentarii
În mod cert, prima victimă a Revoluției este Irma Rozalia Popescu, strivită de un TAB pe str. Pestalozzi, duminică, 17 decembrie 1989, în jurul orei 14,30.