Deși ne aflăm la mijloc de aprilie, cei care iubesc peisajele de iarnă și plimbările în natură pot alege o drumeție în Munții Țarcu, din județul Caraș-Severin. În această perioadă, zăpada încă acoperă unele piscuri din această zonă din Banatul Montan.
Cele mai înalte vârfuri din Munții Țarcu sunt Căleanu, aflat la o altitudine de 2.196 metri, și Țarcu – 2.190 metri. Dintre acestea, Vârful Țarcu este cel mai vizitat de către drumeți. Asta pentru că traseul este unul de dificultate medie, iar peisajele întâlnite sunt de-a dreptul spectaculoase, printre culmi mărginite de căldări glaciare și pășuni alpine întinse.
În ceea ce privește traseul spre Vârful Țarcu, cel mai accesibil este cel care pornește din Șaua Jigoriei, care are o lungime totală de aproape 20 de kilometri. În Șaua Jigoriei puteți lăsa mașina în parcare, iar apoi să urmați marcajele bandă roșie, care sunt instalate în apropierea unui drum forestier care duce până spre vârf. Șaua Jigoriei se află la o altitudine mică, astfel că, în această perioadă, sunt șanse să vă întâlniți cu numeroase covorașe de ghiocei și brândușe. La un moment dat, intrați în pădure, unde ciripitul păsărilor, brândușele mov, copacii verzi și linișțea naturii creează o atmosferă de basm.
După aproximativ o oră și jumătate, se iese în golul alpin, la Cabana Cuntu, lângă care se află și o stație meteo și un izvor, de unde vă puteți umple sticlele cu apă. Mai mult, în apropiere se găsește un mic lac, înconjurat de brazi, un loc numai bun pentru fotografii superbe.
De la Cabana Cuntu se continuă drumeția spre Vârful Țarcu prin pajiștea alpină. Odată cu creșterea altitudinii, peisajul devine tot mai alb. Dacă nu este ceață, priveliștea oferă o vedere excelentă spre munții din jur. După aproximativ trei ore de urcat, în funcție de condiția fizică, se ajunge pe Vârful Țarcu. Noi am avut parte de o zi mohorâtă, așa că ne-am bucurat de o drumeție la înălțime printre nori.
De asemenea, la o distanță de aproximativ 200 de metri de Vârful Țarcu se află stația meteorologică Țarcu, unde vă vor întâmpina un câine Husky și două pisici simpatice. Despre această stație se spune că ar fi cea mai izolată din România, pe motiv că pe timpul iernii este greu accesibilă. De altfel, am avut impresia că am ajuns în tărâmul de gheață, țurțuri mari acoperind atât stația meteo, cât și pietrele din jur.
O drumeție în Munții Țarcu este binevenită indiferent de anotimp. Acești munți formează cea mai sălbatică zonă din Europa. Din fondul forestier, peste 10.016 ha sunt păduri virgine şi cvasivirgine.
Dacă sunteți pasionați de plimbări în natură, Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din România, organizează frecvent excursii din Timișoara și din Arad.