Încă trei mori de apă din Banat, unice în Europa, salvate cu ajutorul voluntarilor FOTO

Scris de Adriana Mit
Asociația „Acasă în Banat” a finalizat, în acest sfârșit de săptămână, ultima acțiune de voluntariat organizată în cadrul proiectului „Salvăm Morile de Apă”. De data aceasta, oameni care au dorit să facă un bine s-au mobilizat în localitatea Pârvova, comuna Lăpușnicel, din județul Caraș-Severin, pentru a reabilita încă trei mori de apă, unice în Europa, și care se aflau într-o stare avansată de degradare.
Am avut nevoie de multă energie pentru că în loc de două mori plănuite pentru a fi reabilitate ne-am decis să intervenim la trei dintre ele. Voia bună ne-a însoțit pe parcursul lucrărilor și nici nu ne-am dat seama când a trecut timpul și am reușit să batem un adevărat record: trei acoperișuri cu învelitorile schimbate în doar două zile de muncă. Mai mult, cu sprijinul Primăriei Lăpușnicel am dat drumul la apă pe irugă (canalul) Morii din Gian care nu mai funcționa de aproape 15 ani. În ciuda timpului scurt avut la dispoziție, sâmbătă am reușit să reparăm mecanismul morii, să reinstalăm roata, să repunem piatra la loc și să măcinăm făina! Ne-am fi dorit să dăm drumul la apă și pe canalul care alimentează morile Cheia și Osoina, însă aici ar fi fost necesare lucrări hidrotehnice peste capacitățile noastre. Însă sperăm că, acum că morile sunt pregătite, comunitatea se va mobiliza pentru a reporni și aceste două mori absolut superbe„, au transmis reprezentanții Asociației „Acasă în Banat”.
Proiectul „Salvăm Morile de Apă” a beneficiat de sprijinul financiar al Fundației Orange și sprijinul logistic al Primăriei Lăpușnicel.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu