”Tunelul luminii”, noua pasarelă pentru pietoni și bicicliști ce urmează să se construiasc …

Municipalitatea intenționează să realizeze o nouă pasarelă peste râul Bega, la Timișoara. Astfel, ieri, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara, a fost votat un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea proiectului ,,Construire pasarelă pietonală – zona Universitatea de Vest „Tunelul Luminii” și a cheltuielilor necesare.

Potrivit documentației care însoțește proiectul de hotărâre, pasarela va fi prevăzută cu piste de biciclete și va face legătura între B-dul Vasile Pârvan și Parcul Rozelor. De asemenea, realizarea acestui pod pietonal se dorește a fi o antologie la actualul ”Pod de fier”, amplasat în aval.

Tema arhitecturală a podului este ”tunelul luminii”, și integrarea celor două aspecte într-un concept arhitectual modern. Realizarea unei structuri metalice zvelte care să reflecte elemente ale vechiului pod de fier, într-un ansamblu cu boltă cu calea de rulare jos. Structura de rezistență a podului va fi acoperită, iar calea de rulare va avea dispuse arce (în formă de clotoidă simetrică) care vor îngloba calea într-o simulație a unui tunel. Alternativ arcelor se vor amplasa semiarce parțiale ce vor indesii la nivelul căi de rulare dispunerea arcelor. În lungul podului se propune amplasarea a trei arce longitudinale care să cadreze calea de rulare, arcele longitudinale au rol de rigidizare a dispunerii arcelor transversale. Pe arce și semiarce s-a proiectat un ansamblu de lumini ce vor completa efectul de tunel, și vor asigura iluminarea întregului ansamblu pe timp de noapte. Iluminarea se va realiza și pe partea inferioară a căi de rulare”, scrie în proiectul de hotărâre.

Studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost realizat de către societatea Drum Proiectconsult SRL, acesta fiind donat cu titlu gratuit Primăriei Timișoara.

Valoarea totală a investiției se ridică la 4,8 milioane lei, cu TVA inclus, iar sursa de finanțare este reprezentată de bugetul local al Primăriei Timișoara. Podul pietonal ar urma să aibă o lungime de 57 de metri, iar durata de realizare a investiției a fost estimată la un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *