15 decembrie 1989, momentul de pornire al Revoluției Române, la Timișoara

Se împlinesc 31 de ani de la Revoluția Română, iar data de 15 decembrie 1989 reprezintă momentul de pornire al evenimentelor care au dus la căderea regimului comunist în țara noastră.

În urmă cu 31 de ani, în jurul orei 17.00, mai multe persoane au răspuns apelului pastorului reformat Laszlo Tokes, astfel că s-au adunat în Piața Sf. Maria din Timișoara. Pastorul urma să fie evacuat din locuința sa, ca urmare a criticilor pe care le-a adus regimului comunist.

Oamenii nu scandau nimic, fiind doar o revoltă mută. Nimeni dintre cei prezenți atunci nu se aștepta la ce a urmat. Însă evenimentele din acea zi au reprezentat scânteia care a aprins Revoluția Română din Decembrie 1989. În scurt timp, protestul s-a extins în toată Timișoara.

În jurul bisericii reformate timișorene din piața numită de localnici ”Maria”, credincioșii reformați demonstrează pașnic, cu lumânări în mâini, păzindu-l pe pastorul László Tőkés, care urma să fie evacuat. Zona este împânzită de ofițeri de interne în civil sau uniforme. Mărturiile oamenilor indică faptul că participanții la aceste demonstrații pașnice de mică amploare, dar permanente, aparțineau mai ales comunității religioase reformate maghiare”, au scris Florin Medeleț și Mihai Ziman în ”O cronică a revoluției din Timișoara 16 – 22 decembrie 1989”.

Seara târziu, manifestanții s-au retras, însă s-au întors a doua zi într-un număr și mai mare.

 

 

One comment

  • Ioan spune:

    Si in 14 după amiază se aflau cetățeni în fața casei lui Times. Țin minte că a venit și fostul primar Moț și Rotarescu sa vadă ce e pe acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *