Mobilizare impresionantă: 160 de voluntari au salvat 12 mori de apă din Banat FOTO

Scris de Adriana Mit

Proiectul Salvăm Morile de Apă, derulat de Asociația Acasă în Banat, a ajuns la final. Reprezentanții ONG-ului timișorean informează că în cadrul acestui proiect au fost mobilizați aproximativ 160 de voluntari veniți din toate colțurile țării. În total, aceștia au reușit să amenajeze trei trasee turistice și să pună în funcțiune 12 mori de apă (la Gârnic, Șopotu Nou și Pârvova), toate aflate în județul Caraș-Severin.

În cadrul proiectului „Salvăm Morile de Apă”, Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange au reușit sa susțină trei comune din județul Caraș-Severin, aflate în dificultate, prin punerea în valoare a morilor de apă din punct de vedere turistic, oferind un model alternativ și sustenabil pentru dezvoltarea locală. Astfel, au fost amenajate trei trasee turistice și puse în funcțiune 12 mori de apă (la Gârnic, Șopotu Nou și Pârvova), ce pot genera venituri pentru cei peste 1500 de localnici din vânzarea către turiști a făinii proaspăt măcinate și a produselor derivate”, a transmis Asociația Acasă în Banat.

Proiectul Salvăm Morile de Apă a fost finanțat de Fundația Orange cu suma de 32.000 lei, prin intermediul ”Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

Proiectul a cumulat aproximativ 4.000 de ore de muncă (pe parcursul a zece zile) din partea a 160 de voluntari. În total, voluntarii au refăcut opt acoperișuri, au repus în funcțiune cinci mori de apă oprite, au reparat fundații și săpat canalele de aducere a apei. Pentru a include morile de apă în circuitul turistic, au fost refăcute podețele de acces, construite balustrade, trepte și cărări, au fost montate indicatoare și plăcuțe informative.

Suntem la finalul unui proiect extraordinar care ne-a purtat prin unele din cele mai pitorești sate din zona Banatului. A fost o mobilizare extraordinară, atât din partea voluntarilor cât și din partea localnicilor care ne-au susținut și s-au implicat pentru reușita acestui proiect. Ne dorim ca localnicii să devină conștienți că aceste mori de apă sunt adevărate valori care trebuie păstrate și folosite în continuare. Sunt convins că valorificarea patrimoniului local, agricultura ecologică și agroturismul sunt șansa satelor din Banatul montan. Asociația noastră va continua în următorii ani să lucreze îndeaproape cu aceste comunități pentru a le ajuta să intre în circuitul turistic”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu