100 de zimbri pot fi admirați în Banatul Montan. În Munții Țarcu au sosit încă șapte masculi

Măgura Zimbrilor, din Banatul Montan, numără 100 de exemplare care pot fi admirate de turiștii care ajung la Armeniș, în județul Caraș-Severin. În premieră europeană, în data de 30 mai a avut loc o relocare doar cu masculi. În total, șapte exemplare au sosit în Munții Țarcu tocmai din Germania, prin proiectul LIFE RE-Bison.

Transportul a fost îndelung pregătit de către WWF România, Rewilding Europe și cele patru rezervații din Germania de unde provin zimbrii.

Zimbrii au petrecut împreună șase luni în rezervația Donaumoos din Germania, pentru a se cunoaște și a facilita procesul de adaptare odată ajunși în mediul necunoscut al Munților Țarcu.

După 6 ani de proiect putem spune că am avut parte de multe premiere, de la faptul că am avut peste 25 de pui născuți în libertate, la datele GPS care ne indică faptul că un zimbru a ajuns la peste 2000 de metri altitudine în Munții Țarcu, iar acum am reușit să avem un transport unicat, format doar din masculi. Proiectul este unul de pionierat, iar asta ajută întreaga comunitate științifică din Europa să înțeleagă mai bine specia și să avem rezultate bune în conservarea ei”, a declarat Marina Drugă, manager proiect LIFE RE-Bison, din partea WWF-România.

După perioada de carantinare, masculii nou-veniți vor păși în liberate unde, mulțumită ultimelor două transporturi din acest an, acum există o populație de 100 de zimbri, cea mai numeroasă din România.

Acești masculi sunt încă tineri, dar la maturitate pot depăși 800 kg, în timp ce femela de zimbru poate atinge peste 600 kg. Masculii de zimbru sunt solitari și majoritatea timpului o petrec departe de grupul de female cu pui, dar revin în perioada de împerechere și peste iarnă”, a transmis Rewilding Europe.

Reintroducerea zimbrilor în Carpații Meridionali se realizează în cadrul proiectului „Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiilor de zimbru în România”, implementat de WWF România şi Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE și alături de comunitățile locale.

Odată răspândit în întreaga Europă, zimbrul european a fost dus la dispariție la începutul secolului al XX-lea prin vânătoare excesivă și pierderea habitatului. Începând cu anul 2014, programul de reintroducere a zimbrilor, în curs de desfășurare de către Rewilding Europe și WWF-România, este cea mai mare încercare de acest gen din Carpații Meridionali.

Primele două transporturi au avut loc în 2014 și 2015 în Munții Țarcu, în vecinătatea comunei Armeniș. Transporturile s-au repetat apoi din 2016 în fiecare an în cadrul proiectului LIFE Re-Bison finanțat de Comisia Europeană. Acum avem cea mai mare populație în libertate de peste 100 de exemplare. Obiectivul general al proiectului LIFE Bison este stabilirea unei populații sălbatice de zimbri viabilă din punct de vedere demografic și genetic în Carpații Meridionali. Subpopulațiile pe care le vom forma în viitor în alte zone vor fi conectate prin coridoare naturale, permițând migrația și schimbul genetic”, a informat Rewilding Europe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *