Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din România, aflat în Parcul Național Retezat, este luat cu asalt în fiecare vară de numeroși iubitori de vacanțe cu cortul în inima munților. Lacul se află într-un loc parcă desprins din povești, în care turiștii pot să respire aer curat și să se bucure de frumusețea piscurilor din munții Retezat.
De aici, iubitorii de drumeții pot pleca pentru a explora diferite trasee din parcul național aflat în județul Hunedoara. În sezonul estival, zilnic zeci de corturi se află în locul de campare de la Lacul Bucura, care se întinde pe o suprafață de aproape nouă hectare.
Lacul Bucura se află la altitudinea de 2.040 metri, în căldarea Bucura, sub Vârful Peleaga, cel mai înalt din Munţii Retezat. Lacul Bucura îi impresionează pe turişti mai ales prin suprafaţa mare, dar şi prin culoarea de un albastru puternic. Totuşi, lacul nu este foarte adânc, adâncimea maximă a apei este de 15,5 metri, în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac. Bucura este alimentat de cinci izvoare principale.
Turiştilor le este recomandat să se îmbrace destul de gros, dacă au de gând să doarmă în cort, asta pentru că noaptea se înregistrează aproximativ şapte grade Celsius, vara, în zona Lacului Bucura. Cea mai importantă cale de acces spre Lacul Bucura este de pe şoseaua Haţeg – Caransebeş, prin Clopotiva – Gura Zlata se ajunge în Poiana Pelegii, cu maşina. Din acest loc, turiştii mai au de urcat pe munte aproximativ două ore până la lac.
În Parcul Național Retezat pot fi admirate zeci de lacuri glaciare spectaculoase, dar și peisaje deosebit de frumoase. Astfel, de la Lacul Bucura se poate ajunge în Vârful Peleaga în cel mult două ore. De asemenea, se poate realiza un circuit al lacurilor din Retezat și se pot organiza drumeții spre vârfurile Bucura, Retezat sau Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.
Este bine de știut că pe malul lacului Bucura se află și un refugiu Salvamont, de unde în timpul sezonului estival salvamontiștii sunt pregătiți să intervină în cazul unei urgențe. Lângă lac se găsește și un izvor de apă. Totodată, în zonă au fost montate și două toalete ecologice.
În cazul în care nu știți cum sau nu aveți cu ce să ajungeți la lacul Bucura, Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din vestul țării, organizează frecvent excursii din Timișoara și din Arad.