Al doilea cel mai periculos munte din lume, cucerit de Horia Colibășanu

Scris de Adriana Mit

Expediție încheiată cu succes de Horia Colibășanu în Himalaya. Sâmbătă, alpinistul timișorean împreună cu coechipierii săi, Marius Gane și Peter Hamor, au reușit să cucerească vârful propus, Kangchenjunga, aflat la o altitudine de 8.586 metri, al doilea cel mai periculos munte din lume. În aceste condiții, astăzi, cei trei au reușit să ajungă cu bine în tabăra de bază, moment care marchează finalul expediției.

Horia a urcat alaltăieri pe vârf, dar trebuie amintit că este o reușită de echipă. Cei trei sportivi s-au antrenat, s-au aclimatizat și au echipat taberele împreună, până la ultima. Sunt la a treia expediție în această formulă, iar Peter și Horia sunt parteneri de peste 10 ani. Împreună au strâns o experiență în alpinism de aproape 100 de ani. După 6 zile de când au plecat din Tabăra de Bază, timp în care nu au putut mânca mare lucru, băieții pot în sfârșit să se bucure de mâncare adevărată. Horia a zis că visează de câteva zile la „meniul de întoarcere”: o omletă cu cașcaval asortată cu șuncă feliată rămasă, pe care le-o va prăji bucătarul expediției. Și, da, o cafea bună. Abia de acum, în Tabăra de Bază, încep să simtă gustul reușitei”, au informat administratorii paginii de Facebook deținută de Horia Colibășanu.

Horia Colibășanu a plecat la data de 5 aprilie în Himalaya, alături de alpiniștii Marius Gane și Peter Hamor.

Kangchenjunga, al treilea vârf ca înălțime de pe planetă (8.586 metri), a reprezentat o provocare pentru alpinismul din România, fiind singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de români. Horia Colibășanu s-a întors pe Kangchenjunga la zece ani de la prima încercare. În 2012, a renunțat la ascensiune cu 200 de metri înainte de vârf.

Statistic, Kangchenjunga este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalității de 29,1%. A păstrat până astăzi reputația de “vârf neatins”. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții reușite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu