Unul dintre punctele de atracție din Banatul Montan care nu trebuie ratat de turiști este Vârful Trescovăț. Acesta se află în Munții Almăjului și reprezintă un spectaculos punct de belvedere asupra celui mai lung defileu din cursul Dunării.
Mai precis, Vârful Trescovăț este situat pe teritoriul județului Mehedinți, în Parcul Național Porțile de Fier și are o înălțime de 755 metri. Pentru a ajunge aici, trebuie să lăsați mașina la aproximativ șase kilometri de localitatea Șvinița, în dreptul popasului turistic Stariște. Accesul se face de pe drumul național DN57, de unde veți vedea un indicator spre traseul turistic Trescovăț, marcat cu un triunghi roșu pe fond alb.
Urmează o drumeție de aproximativ două ore care are un miros de primăvară, în această perioadă, datorită mulțimii florilor de câmp întâlnite, a liliacului sălbatic, dar și a pajiștilor cu iarbă de un verde crud. Traseul este unul de vis, asta pentru că turiștii intră deseori în păduri de fag sau cer, iar pe alocuri li se dezvăluie Dunărea.
Odată ajunși pe Vârful Trescovăț, turiștii pot poposi pe o bancă, considerată ca fiind „cea mai bună bancă din lume”, de unde au parte de cea mai frumoasă priveliște asupra Dunării. Aici sunt și o mulțime de tufe cu liliac sălbatic, al căror miros îmbată simțurile turiștilor. Mai mult, pe acest vârf crește și pinul negru de Banat, o specie de pin rară în țara noastră.
„Punctul de atracţie al acestui traseu îl reprezintă neck-ul vulcanic Trescovăţ, o formaţiune stâncoasă care încântă ochiul uman şi pe care se află speciile de arbori şi arbuşti care au căpătat de-a lungul timpului forme ciudate datorită fenomenelor meteo. Din punctele de belvedere se poate admira cursul spectaculos al Dunării şerpuind printre munţi”, informează cei de la Parcul Național Porțile de Fier.
Coborârea de pe Vârful Trescovăț se poate realiza pe același traseu sau continuând poteca marcată cu triunghi roșu, care ajunge în DN57, dar cu câțiva kilometri mai sus față de punctul de plecare în drumeție.
În cazul în care sunteți pasionați de drumeții în natură, Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din vestul țării, organizează excursii frecvent din Timișoara și din Arad, inclusiv pe Vârful Trescovăț.