Un depozit de cereale a ajuns o ruină. Ambulanța pentru Monumente Banat vrea să-l salveze

Scris de Adriana Mit

Se pregătește cea de-a treia intervenție din acest an cu scopul salvării unui alt obiectiv de patrimoniu al județului Timiș, dar care a fost dat uitării. Ambulanța pentru Monumente Banat anunță că, în luna iulie, va implica voluntarii cu scopul de a pune în siguranță depozitul de cereale din localitatea Giera, declarat monument istoric.

La 60 de km de Timișoara și la o distanță foarte mică de granița cu Serbia, se află comuna Giera, atestată documentar încă din anul 1332. Chiar pe drumul principal din localitate, la numărul 91 se află Depozitul de cereale, cu o arhitectură deosebită, pentru care a fost declarat monument istoric, categoria B. Asociația Print Banat, prin proiectul Ambulanța pentru Monumente – Banat, și-a propus să salveze acest monument, căzut pradă degradărilor, uitat de timp și de om”, au informat inițiatorii proiectului.

Pentru a fi salvat, la Depozitul de cereale din Giera este nevoie de ajutor la consolidarea și completarea porticului de acces în clădire, zona care este și cea mai afectată din punct de vedere structural al edificiului. Astfel, se dorește ca la nivelul porticului să se înlocuiască elementele degradate ale structurii din lemn și să se completeze elementele lipsă ale învelitorii.

Deoarece dorim să acționăm cât mai corect și cu cât mai mult respect față de monumentele noastre care ne sunt atât de dragi, ne-am propus să readucem porticul de acces al clădirii la starea sa inițială și să o acoperim cu materialul original (azbociment), apelând la varianta contemporană a materialului, care nu este periculoasă sau toxică (eternit)”, a transmis Asociația Prin Banat.

Voluntarii au nevoie și de materiale pentru a putea interveni. Astfel, a fost lansată o campanie de strângere de fonduri. Banii adunați vor fi folosiți pentru a achiziționa materialele necesare intervenției de la Depozitul de cereale: materiale necesare pentru structura de rezistență, materiale de învelitoare, materiale pentru completarea zidăriei degradate.

Mai multe informații despre cum puteți dona puteți găsi AICI!

 

 

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu