Zece artiști, chemați să pună în valoare poveștile Banatului, în cadrul proiectului Cămine în Mișcare

Scris de Adriana Mit

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii anunță că a dat startul celei de-a doua ediții a proiectului Cămine în Mișcare, care-și propune să pună în valoare poveștile de viață ale oamenilor din Banatul rural și le transformă în acte artistice.

Astfel, potrivit reprezentanților asociației, zece artiști vor fi selectați să pună în valoare istoria și amintirile familiilor din Banat, în cadrul acestui proiect.

Război. Deportare în Bărăgan. Strămutare. Colectivizare. Micul trafic. Revoluție. Reîmproprietărire. Acestea sunt doar câteva dintre etapele pe care foarte multe familii din Banat le păstrează în istoria lor. Poveștile lor sunt cumva similare, dar diferite, presărate cu drame personale, necazuri, mici bucurii, dorințe, vise. Pentru a păstra aceste povești vii în memoria noastră, proiectul Cămine în Mișcare aflat deja la a III-a ediție, își propune să pună în valoare poveștile de viață ale oamenilor din Banatul rural și le transformă în acte artistice. Cămine în Mișcare, un program al Asociației Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociația Prin Banat, a plecat de la studierea fenomenului migrației, ca o provocare a timpurilor noastre și a fost gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur. Pornind de la aceste povești, în acest an, 10 artiști vor realiza proiecte și intervenții culturale pe tema migrației, mărturii ale trecutului Banatului. Artiștii vor fi selectați în baza unui concurs de proiecte care se desfășoară în perioada 30 septembrie-18 octombrie„, a transmis Asociația TM2021.

Reprezentanții asociației anunță că sunt în căutare de artiști vizuali, multimedia, scriitori, jurnaliști care vor crea 10 noi produse cultural-artistice (arte vizuale, teatru, muzică, artă digitală, intervenție culturală), pornind de la arhiva documentară a proiectului realizată între anii 2017-2019. Propunerile înscrise vor fi realizate folosind documentarea disponibilă pe www.camineinmiscare.ro/concurs. Juriul va premia soluții inovatoare și mijloace atât offline, cât și online, artă digitală și noile tehnologii.

Înscrierile se pot face în perioada 30 septembrie – 18 octombrie, etapa de jurizare se desfășoară între 19 și 21 octombrie, desemnarea propunerilor câștigătoare va avea loc în 21 octombrie, iar prezentarea lucrărilor, între 5 și 12 decembrie.

Vor fi oferite 5 premii în valoare de 25.000 de lei pentru proiecte care se vor desfășura pe domeniul public/outdoor, respectiv 5 premii în valoare de 15.000 de lei pentru proiecte gândite pentru a se desfășura în interior/spații închise. Proiectele participante vor fi transmise la adresa de e-mail: camineinmiscare@prinbanat.ro. Mai multe detalii găsiți pe www.camineinmiscare.ro/concurs sau pe www.timisoara2021.ro .

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este o inițiativă inclusă în Programul Cultural Timișoara Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociația Prin Banat, finanțat de Primăria Municipiului Timișoara.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu